subota, 22. lipnja 2024.

Stripokalipsa u Barceloni


21. lipnja u osječkom Barcelona Pubu  održalo se novo izdanje Stripokalipse posvećeno članu Udruge Hrvatski autorski strip, strip-crtaču Nenadu Bariniću.

 

Nenad je rođen u Zagrebu 1972., odrastao i školovao se u Vinkovcima, a živi u Vukovaru. Njegova karijera strip-autora i ilustratora ove godine bilježi 40 godina aktivnog rada, no pored rada na stripu Nenad je i otac četvoro djece, umirovljeni djelatnik MUP RH, biker, branitelj, istraživač, pisac, novinar i ribolovac, airbrush umjetnik.

Kako su ove sve karijere stale u jednu osobu saznala je probrana publika kroz razgovor koji je vodio novinar i vokal benda Debeli Precjednik - Tin Kovačić Koca uz pitanja iz publike i ugodno ćaskanje o Nenadovom profesionalnom, a i privatnom životu, jer smo od njegove supruge saznali iz prve ruke uz dosta smijeha kako se nosi s njegovim brojnim aktivnostima. 

 

Ujedno je ovo bila i premijera glazbenog videa Vrane: Ceste nebeske sa snažnom porukom za koji je Nenad radio tekst, crtež i animaciju, a montažu Stjepan Matić.

Posjetitelji Stripokalipse su kao uspomenu mogli ponijeli kući i koji fan-art crteže u čijoj su se izradi Nenadu pridružili vrsni osječki strip-crtači Željko Ivančić i Stjepan Matić.

Uz demonstracijska crtanja foto-robota i fan-arta, publika je imala priliku pogledati izložbu Nenadovih radova, koja je ujedno i uvod u veliku izložbu povodom 40 godina karijere, a koja će se održati koncem godine u Hrvatskom domu u Vukovaru. 


Za kraj programa Nenad je predstavio jednu od svojih unikatnih vještina – izradu foto-robota i publici prikazati ovu tehniku u realnom vremenu. Fotorobot je portret nepoznatog počinitelja na temelju sjećanja i opisa svjedoka radi identifikacije, a Nenad je, spojivši svoje dvije profesionalne karijere, izradio veći niz ovakvih crteža o čemu je snimljen i dokumentarni film.

Prava rock Stripokalipsa potrajala je puno duže od predviđenoga, a izložba se savršeno nadovezala na prethodnu maturantskoga stripa mlade autorice Leonarde Budimir. S mladim nadama lokalne strip-scene, koje prate naš rad i podržavaju ga, dogovaraju se suradnje u kojima ćemo i mi podržati njih sa novim idejama u izradi strip-fanzina i zajedničkim crtanjima od kojih je najveće zabilježeno u kalendaru za mjesec studeni; slijedi petnaesto 24-satno crtanje stripa. Imaju cijelo ljeto da izbruse pera i po prvi put se okušaju u ovoj disciplini, a mi se unaprijed veselimo novim uradcima.




















































Tekst i foto: Tatjana Ivegeš-Wilhelm / HAS