ponedjeljak, 2. prosinca 2013.

Otvorena Izložba filmskih plakata Alfreda Lehnera u Osijeku na stotu godišnjicu njegova rođenja


U petak, 29. studenoga, u Galeriji Kazamat u organizaciji Udruge ljubitelja stripova StripOs otvorena je izložba filmskih plakata Alfreda Lehnera. Izložbu je najavio predsjednik udruge Željko Gašić.
Na otvaranju je govorio i Rudi Aljinović, pionir hrvatskog stripa, koji je istaknuo umjetničku i povijesnu vrijednost u plakatima Alfreda Lehnera. 
Strip - autor i nakladnik Milan Tomas naglasio je kako su autorska rješenja kao i izbor i način smještanja tipografije te dizajn plakata, koje je Lehner sve radio i oslikavao sâm, rame uz rame s današnjima koji se rade računalima, za što je potrebno uložiti puno manje truda i vremena. 
Izložbu je svečano otvorila kćer Alfreda Lehnera, Mirjana Dragić Lehner, također likovna umjetnica - smjer grafika, koja je ispričala kako je bilo odrastati u obitelji u kojoj je više članova likovno nadareno i kako se to odrazilo na njezin život. Neke epizode iz dječje perspektive dok je promatrala oca kako radi, a koje je podijelila s posjetiteljima izložbe bit će trajno urezane u sjećanje.
Alfred Lehner cijeli je svoj život slikao i radio je to sa srcem, a ovo je izložba koju svakako vrijedi pogledati. Plakati će biti izloženi u Galeriji Kazamat do utorka, 10. prosinca 2013.
























Tekst i foto: Tatjana Ivegeš- Wilhelm

Nema komentara:

Objavi komentar