ponedjeljak, 14. travnja 2014.

StripOs u OŠ 'Grigor Vitez' u Osijeku



Projekt "Edit-Comics" koji se u suradnji sa Udrugom ljubitelja filma RARE iz Vinkovaca odvija u više gradova Hrvatske i baziran je na kombinaciji edukativnih strip i filmskih radionica, ugostila je ovaj put osječka osnovna škola 'Grigor Vitez'.

11. i 12. travnja 2014. u sklopu projekta koji zajedno provode Udruga ljubitelja filma RARE, sa svojim paralelnim filmskim radionicama, i Udruga StripOs uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta,  učenici osnovne škole upoznaju se sa filmskom i strip - umjetnošću. Ravnateljica Ljiljana Mance izrazila je zadovoljstvo ovom, drugom po redu, zajedničkom suradnjom. Prva je bila u sudjelovanju škole na 3. Danima stripa u Osijeku gdje su radovi učenika bili izloženi na skupnoj izložbi u Galeriji Kazamat te objavljeni u posebnom izdanju magazina StripOS broj 14.

Pod vodstvom Nenada Barinića održala se još jedna u nizu dvodnevnih radionica crtanja stripa. Djeca su se upoznala s nastankom stripa, a zatim s kadriranjem, omjerima i perspektivom, te uz zajedničku razradu scenarija na ideju učesnice radionice prešla na crtanje stripa.

U sklopu filmske radionice prvi dan djeca su se učila služiti kamerom i upoznavala s njenim dijelovima, a drugog dana na red je došla montaža i završna obrada snimljenog materijala. Učenici su snimali reportaže s mjesta događanja, sastavljali pitanja i radili intervjue pa su tako mogli saznati koji su omiljeni stripovi učenika i učitelja i drugo. Lijepu je priču imala učiteljica njemačkog jezika od koje su saznali da je u djetinjstvu voljela crtati te joj je najdraži strip oduvijek bio Durica Ivice Bednjanca i bila je jako sretna kada je prije nekog vremena kupila tvrdo izdanje omiljenog stripa kojem se često vraća.


tekst i foto: Tatjana Ivegeš - Wilhelm

Nema komentara:

Objavi komentar