četvrtak, 3. srpnja 2014.

Domovinski rat u stripu





U muzeju Mimara u Zagrebu 26. lipnja 2014. održana je promocija strip-albuma Domovinski rat u stripu. Nakladnik izdanja je STRIPFORUM, Udruga prijatelja stripa iz Zagreba, a medijski pokrovitelj je Večernji list (čime je ujedno potvrđena uspješna suradnja između dnevnih novina i jedne strip-udruge). Izdanje je tiskano uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba.


Ovo izdanje koncipirano je iz dva aspekta; jedan su već objavljeni stripovi na temu Domovinskog rata, a drugi su novi stripovi koji su pristigli i odabrani putem natječaja koji je STRIPFORUM objavio 25. listopada 2012. Dakle, dugo se čekalo, ali je zaista vrijedilo. Od 60 pristiglih radova odabrani su najbolji, a među njima je čak pet autora iz Udruge StripOs.


S obzirom na veliku zastupljenost, na promociji se, uz ostale posjetitelje, okupilo 11 članova Udruge StripOs.


Promocija je počela u 13 sati, ispred STRIPFORUMA iscrpno izlaganje održao je Mladen Novaković navevši ključne razloge izdavanja ovog odličnog strip-albuma te je ujedno i najavio slično koncipirana buduća izdanja povijesne tematike. Uzme li se u obzir kako STRIPFORUM već ima objavljen vrlo kvalitetan strip-album Neretljanski ratnik te činjenica kako su autorski honorari za ovaj strip-album iznosili 1 000 kuna po stranici, publika koja prati domaći strip imat će razloga za veselje.


Ispred Večernjeg lista, direktor sadržaja Dražen Klarić je potvrdio nastavak suradnje u vidu povijesnih strip-albuma i Strip revije (broj 10 je dostupan na kioscima) ali i prodor strip-sadržaja u druga izdanja Večernjeg lista, a kako ne bi ostalo na pukim obećanjima, posjetitelji promocije su besplatno dobili primjerak magazina Oluja u kojem je objavljen jedan od stripova koji se nalazi u ovom strip-albumu.


Promociju je posjetio i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, koji je napisao predgovor ovom strip-albumu, što je kuriozitet čak i na globalnoj razini, da predsjednik jedne države piše predgovor za strip, tim više što mu je ovo čak drugi predgovor za strip-album. U pratnji predsjednika Republike Hrvatske bio je i načelnik stožera oružanih snaga, general zbora Drago Lovrić. Ne može se reći kako je uobičajeno da promocije strip-albuma posjećuju predsjednici i generali, no svakako je efektno, pa i zbog dodatne marketinške promocije te lakšeg pristupa medijima koji u pravilu prate vršitelje visokih državnih dužnosti.





Sam predgovor od 256 riječi ukratko je obuhvatio srž ovog izdanja i ne pokušava biti nečim više od zadanih uredničkih odrednica te kao takav funkcionira vrlo dobro, pogotovo ako ga se gleda kao koncepcijski nastavak predgovora u prethodnom strip-albumu.


Strip-album Domovinski rat u stripu ima 135 stranica, tvrdo je ukoričen, sadrži 19 stripova, od kojih su 12 stripova već prije objavljivani, a 7 je premijerno objavljenih. U stranicama taj odnos je nešto povoljniji u korist premijernih stripova koji ukupno zauzimaju 68 stranica, dok reprizirani stripovi zauzimaju 45. Korice su vrlo prepoznatljive, publika će ih se zasigurno sjetiti s obzirom na to da su rađene za album sa sličicama CRO ARMY, a ovdje su upotrijebljene kako zbog svoje prepoznatljivosti, tako i zbog počasti velikom umijeću majstora stripa Julija Radilovića Julesa, koji je također prisustvovao promociji. Valja naglasiti da je pored stripova objavljeno i 18 ilustracija te jedna probna tabla stripa. Oni koji su, poput autora ovih redaka, ostali bez albuma CRO ARMY, kupovinom će ovoga izdanja imati i kompletne ilustracije iz istog s obzirom na to da su i one uvrštene u izbor ilustracija. Uz već spomenutog Julesa, tu su i ilustracije Radovana Devlića, Nike BarunaEdvina Biukovića.


No vratimo se na stripove. Prvenstveno, dobra je stvar kod repriziranih stripova što ih se sada ima napokon na jednom mjestu, naravno nisu to svi što su objavljeni u ona olovna vremena, ali su zaista odlični radovi afirmiranih autora. Tako su tu Goran Sudžuka sa stripom Savjest za kojeg je scenarij napisao Brajen Dragičević, pokojni Radovan Devlić sa stripom Priča o kacigi, pokojni Edvin Biuković sa stripom Ticina Priča, Andrej Rehak sa stripom Amberg, Stjepan Bartolić sa stripom Mudraci, Esad Ribić sa stripom Vatreno pranje za kojeg scenarij piše Miljenko Horvatić, Mario Kalogjera sa stripom Čistači, čiji scenarij također potpisuje Miljenko Horvatić, Krešimir Skozert sa stripom Uličari, Dušan Gačić sa stripom Medo, Dubravko Mataković sa stripom Prot Pikčers 1992. i na kraju opet Goran Sudžuka sa stripom He came home from the war with the party in his head.


Ovim putem izdvojio bih premijerne stripove autora iz Udruge StripOs, redom kako su objavljeni u strip-albumu. Odmah na početku je strip Nenada Barinića Vukovar Haš. Dokumentarističkim narativom Nenad kroz 16 stranica rekonstruira tragičnu smrt svog najboljeg prijatelja Mladena Čupića  Haša (19. svibnja 1967.  21. studenog 1991.). Ujedno, ovo je i izravni uvid u ratna događanja u Vukovaru i okolici. Zbog odrednica natječaja od maksimalnih 16 stranica kadrovi su zgusnuti i u prvi pogled upada obilje opisnog teksta, no ovakav pristup  žrtvovanje raskoši crteža u korist priče –  bio je nužan zato što je bilo bitno ispričati priču. Nenad ima u planu omnibus stripova ove tematike prilikom kojeg bi ovih 16 stranica stripa Vukovar Haš bilo prošireno na 24 te bi se time postigao razmjeran odnos između teksta i crteža.


Prikaz Vukovara, izvorno crtan na A4 formatu, u strip-albumu ukomponiran kao kadar 8 na  stranici 9

Smisao rata je scenaristički prvijenac Željka Gašića koji je crtački izveo Miodrag Ivanović. Strip bez teksta prikazuje grčevitu borbu, stalnu napetost likova uz gotovo neprestane eksplozije i pucnjavu. Sličnu crtačku izvedbu nalazimo i kod Nenadovog stripa (npr. kadar 6 na 9. stranici), samo što je ovdje gotovo sva radnja svedena na stalnu psihozu borbe. Crtački, u usporedbi s drugim stripovima, strip je izveden slobodnije s prijelazima intenziteta nijansi, što najviše dočarava idejnu atmosferu.


Iz stripa Smisao rata, jedini kadar na stranici 5

Strip Četvorica, Milana Tomasa, je svakako pokazao da to što je Milan bio duže vrijeme izvan aktivnog crtanja ona poznata kvaliteta crteža nije opala. Priča je kombinacija stvarnih događaja i sasvim izgledno mogućih događaja koji se odvijaju u Osijeku. Središnji motiv stvarnih događaja je legendarni Crveni fićo, a o mogućim događajima autor prepušta čitatelju da donesu svoje mišljenje. Ovaj strip je također objavljen i u novom broju magazina Oluja.


Iz stripa Četvorica, dok se ova scena odvija, nešto zapadnije, na kupalištu Pampas, autor ovog teksta je umalo naučio plivati...

Strip Marka Dješke Jelena i ja pogled je mlađe generacije, osobe koja je during the war bila dijete. U ovom stripu isprepliću se stvarnost i čista fikcija, prikazuje se dječji eskapizam u igru uslijed ratnih okolnosti u Osijeku. Fiktivni dio stripa je u koloru, dok je stvarni u crno-bijeloj tehnici. Uspoređujući Markov crtež s ostalim crtačima iz Udruge StripOs čiji su stripovi objavljeni u ovom izdanju, više poveznica se nalazi s izvedbom Miodraga Ivanovića negoli s izvedbom Nenada Barinića i Milana Tomasa. Dok Nenad i Milan poštuju kontinuitet, nepromijenjenu nijansu i debljinu linije, Marko i Miodrag imaju pristup slobodnije linije gdje se vidi i nekoliko prijelaza iste. Ovo su naravno legitimni pristupi i svakako pridonose diverzitetu objavljenih stripova. Također valja reći kako je strip Jelena i ja objavljen i u novom broju magazina Heavy Metal. Možemo biti zadovoljni autorima iz Udruge StripOs, odradili su velik posao i ono što je također bitno, ali nažalost rijetko, za isto će biti i plaćeni.



Iz stripa Jelena i ja, kadrovi 4 i 5 na stranici 10

Na kraju, ne treba zaboraviti spomenuti ostale autore s premijernim stripovima, a to su: Franjo Anžlovar sa stripom Prva Crta, Marko Klarić sa stripom Zvijer i Frano Petruša sa stripom Baba i ja.


Strip-album je dostupan za narudžbu u strip-knjižari Lastan po cijeni od 150 kuna.


Izvještaji s promocije mogu se pročitati i:


Na blogu Paje Pakšua:


http://ppaksu.blog.hr/2014/06/1631777972/domovinski-rat-u-stripu.html


Na blogu Nenada Barinića:


http://blog.vecernji.hr/barinic/2014/06/30/domovinski-rat-u-stripu-promocija/



Priredili:


Tekst: Saša Paprić

Lektura: Aleksandar Gucunski
Video obrada: Marko Dješka

3 komentara:

  1. Nadam se, autore teksta, da si u međuvremenu naučio plivati... kao što si naučio pisati.
    Tomas

    OdgovoriIzbriši
  2. Na sreću da, no nešto kasnije od planiranoga...

    Sale

    OdgovoriIzbriši
  3. A baterflaj stajl? :)

    Tati

    OdgovoriIzbriši