utorak, 9. lipnja 2015.

Uspješno završen Festival dječjeg stripa u Gunji

Festival dječjeg stripa s temom Hrvatske bajke Joze Vrkića u organizaciji Udruge StripOs koji se održavao u Gunji 5. i 6. lipnja 2015. uspješno je završen, a za to možemo zahvaliti trudu i gostoprimstvu koje nam je pružilo srdačno osoblje OŠ Antun i Stjepan Radić na čelu s ravnateljem Stipicom Mišurom.
Festival su svečano otvorili ravnatelj škole i Saša Paprić u ime organizatora Udruge StripOs pred gotovo dvjestotinjak djece i odraslih. Na radionice su nam dva dana za redom dolazila i djeca koja još ne znaju kad će se moći vratiti svojim kućama i do škole svaki dan pješače sat vremena. Bez obzira na to, suradnja i odaziv djece bili su viši od očekivanoga; svi su se trudili naučiti nešto novoga, a kod nekih je napredak nakon samo jednog dana crtanja na radionicama bio nevjerojatan.
Sva djeca sudionici radionica nagrađeni su mapama za crtanje i mnoštvom stripova, a ravnatelj škole nagovijestio je i nastavak ove uspješne suradnje koji bi mogao prerasti u tradiciju.
Gosti festivala i strip-crtači koji su vodili radionice crtanja stripova za djecu Gunje bili su Nenad Barinić (Vukovar), Vladimir Vesović (Beograd), Iztok Sitar (Ljubljana), Simon Vučković (Kotor), Milan Tomas (Osijek) i Roko Idžojtić (Osijek/Virovitica) te Stjepan Matić- mlada nada osječkog stripa.
Iztok, Vladimir i Nenad oslikali su dio zida učionice za fiziku i kemiju prikladnim motivima kojima je za cilj učenike na njima prihvatljiv način više motivirati za nastavu. Nenad je uz to i demonstrirao crtanje stylusom na pametnoj ploči.
Za djecu koja su manje sklona crtanju zanimljivu radionicu priredio je DJ Mefa iz Valpova koji je došao sa svojom opremom i pokazivao djeci kako se koristi mix pult i postaje DJ.
Na veliko zadovoljstvo učenika u hodnicima škole dostupna svima postavljena je izložba dječjih strip-radova koji su pristigli na natječaj iz 46 osnovnih škola Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije.

SKIG (Studio kreativnih ideja Gunja) na čelu s profesorom Josipom Krunićem, umirovljenim nastavnikom hrvatskoga jezika iste škole, svojim je višegodišnim filmskim djelovanjem osvojio brojne nagrade i priznanja. Unatoč velikoj šteti koju je studio pretrpio tijekom poplave, nastavljaju s radom i sve trenutke festivala obuhvatili su snimanjem dokumentarca koji ćete nakon montaže moći pogledati na njihovom YT kanalu.

Bez obzira na sve nevolje koje su ga snašle i iz kojih se polako i teško oporavlja, Gunja je selo sa srcem.
Pa gdje ćete još na terasi lokalnog kafića od gazdine supruge dobiti u ponoć od srca ispečene vruće palačinke s domaćim pekmezom od jagode?

U ime StripOsa i Gunje zahvaljujemo svim pokroviteljima bez kojih sve ovo ne bi bilo moguće:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske
Hypo Alpe Adria Bank d.d.
Agro-Kovačević
UNDP HR
Centar za vozila Hrvatske
Grad Ozalj
Težište d.o.o.
Valoris d.o.o.
Gradska tiskara d.d.







































































































Tekst i foto: Tatjana Ivegeš- Wilhelm

Nema komentara:

Objavi komentar