subota, 1. kolovoza 2020.

The last festival standing - Supertoon #10


Krajem prošlog mjeseca u Šibeniku je održan 10-i međunarodni festival animacije, a po prvi put, u popratni program uključen je i strip. 

Jake strip-snage predstavljali su strip-autori Marko Dješka, Ivan Svaguša, Vinko Barić i moja malenkost u ulozi povremenog urednika i zanovijetala. 

Ovo je ujedno bio i susret dijela predstavnika osječke i splitske strip-scene (s tim da je Vinko ujedno predstavljao i solinsku mikro-scenu, koju, uz njega, čine Ladan Mehić i Damir Ercegović). 

Sve je počelo pozivom glavnog meštra festivala Slaveta Lukarova za gostovanjem kojeg uputio Dješki, a zatim i meni.

Obzirom na to da smo prije izbijanja pandemije uspješno odradili promociju fanzina OHOHO u osječkom Art Clubu, a također i postavili prateću izložbu, Slave je predložio da isto učinimo i u Šibeniku.

OHOHO fanzin izdaje autonomni kulturni centar Attack, a Marko Dješka je bio jedan od urednika fanzina. Na prvom broju ovog fanzina, čija je, prošlogodišnja tema bila antifašizam, radila je odlična i probrana međunarodna ekipa strip-autora. Za prvi broj stripove su crtali:  Iztok SitarMihaela ErcegKlara Rusan KLARXYKarla SkokMatija PisačićDragana KuprešaninLea Kralj JagerLucija (Šišmiš) MitarStipan TadićKorina HunjakIvana GečekAleksandar ZografJana AdamovićMarko Dješka Mislav Rotim (koji potpisuje naslovnicu).

Slavetov poziv smo, dakako, s oduševljenjem prihvatili. Prvo sam skinuo izložbu iz Art Cluba, spakovao ju i zajedno sa dvije kutije stripova za štand, uputio se za Zagreb da pokupim Marka i njegovu djevojku Dunju, koja će nam tokom cijelog boravka na festu pomagati - prvo kod postavljanja izložbe, a zatim kod vođenja štandova.

U Šibeniku smo bili smješteni u hostelu Indigo, kojeg vodi Ivana Cukrov zajedno sa svojim kompanjonom - psom Gicom u ulozi doormana ili bolje rečeno doordoga. Gico, punim imenom Gicko, je zaista vrlo karakteran pas, a što će doći do punog izražaja u predzadnjoj večeri festa, no više o tome u opisima fotografija. 

Hostel Indigo je jedno od onih čarobnih mjesta gdje treba pobjeći kad vam dojade i vlasti i sve što inače ljudima zna dodijati. Smješten uskoj zgradi, od pet katova, u ulici koja nosi ime renesansnog pjesnika Jurja Barakovića, s malenim trgom na kojem se nalazi kafić s uvjerljivo najboljom kavom koju sam pio ove godine, hostel Indigo ima i temu - unutrašnjost je oslikana kadrovima iz stripa Corto Maltese i zaista nije bilo boljeg mjesta gdje smjestiti strip-bandu.

Nakon pozitivnog šoka s hostelom, Gicom i Ivanom (koja će mi, kasnije, u maniri najbolje gazdarice, osigurati i poklon koji sam trebao uzeti u Šibeniku), uputili smo se na kupanjac, a kako smo došli dan prije otvorenja festa, odlučili smo odmah po brčkanju i postaviti izložbu u galeriji Krševan.

U postavljanju izložbe imali smo i nenadanu pomoć. Naime, na odmoru u Šibeniku je bio i član udruge Hrvatski autorski strip (o osnivanju koje, nešto kasnije u tekstu) - Boris Rauš. Risbo, kad ne skuplja i ne čita stripove je i CEO uspješne osječke informatičke tvrtke bamboolab. I kako je Boris objavljivao fotografije iz Šibenika zaključili smo da je tu na odmoru i naravno pozvali ga na pivo, ne spomenuvši ovaj detalj oko postavljanja izložbe. Tako se još jednom pokazalo da primjena indijanskog lukavstva i dalje radi. Dakako, doveden pred gotov čin, Boris nam je objeručke pomogao u postavljanju izložbe, a to što mu samo spomenuli pivo, ne i izložbu, odredilo je humorističan ton atmosfere prve večeri.

Ovdje ćemo napraviti malu stanku od Šibenske avanture i spomenuti udrugu Hrvatski autorski strip. Prvo valja reći, da je udruga Hrvatski autorski strip u potpunosti odvojena od facebook grupe Hrvatski autorski strip (za koju upravo kolega Dješka javlja da je prešla 1000 članova). Dakle, HAS facebook grupa nastavlja raditi kao i do sada i služi kao katalog domaće strip-radinosti. Za udrugu Hrvatski autorski strip, pored ovog bloga, bit će otvorena posebna facebook stranica kao i web stranica. Ideja o osnivanju udruge je započela na jednom od 24-satnih crtanja u Osijeku, kada smo zaključili da nam je potreban formalni produkcijski okvir. Stoga, cilj udruge HAS bit će osigurati funkcionalan produkcijski okvir, a također i suradnja s kolegama i sličnim organizacijama u Hrvatskoj i u susjedstvu. Za detaljnije predstavljanje ipak ćemo pričekati malo, barem dok ne budemo imali nešto konkretno za prikazati. Trenutno su, u različitim fazama produkcije čak tri strip-albuma, planirani termini izlaska dva od tih tri, su rujan i listopad, pa ćemo po tome imati i drugi krug poziva na članstvo i suradnju. 

I tako, udruga HAS je svoju premijeru doživjela na 10-om Supertoon festivalu u Šibeniku, a to će se pokazati kao početak jednog divnog prijateljstva. 

Svakako treba spomenuti i ekipu koja vodi Supertoon, svi su odlično funkcionirali u vođenju programa, najavama, tribinama, jednostavno, na svakom se koraku vidjela uigranost i pripremljenost ekipe. 

Sam festival je bio i obilježen pandemijskim okolnostima, bilo je manje publike, pridržavanje mjera socijalne distance, a primjerice - q&a programi su vođeni pod maskama.

Prvog dana festivala počela je i u većem broju pristizati šarolika ekipa animatora ali i strip-crtača. Tako su pristigli i Vinko Barić, Ivan Svaguša, ali i Igor Hofbauer koji potpisuje vizualni identitet festivala. Također iz Beograda je stigla i ekipa iz umjetničkog kolektiva Matrijaršija čiji su radovi također bili izloženi uz stripove iz fanzina OHOHO, odabrane strip-table Ivana Svaguše i Vinka Barića i radove iz nagrađenog fanzina Komikaze.

Ostali dani festivala su bili prilično slični, no vrlo zabavni. Vrtili su se oko odlične jutarnje kave podno Indiga, prijepodnevnih tribina u bircu kod galerije Krševan, zatim ručka, nezaobilaznog kupanjca, kratkog odmora, prodaje za štandovima i projekcijama animiranih filmova. Večeri bi dakako kulminirale u obližnjem Azimutu, gdje sam po prvi put poklekao pod craft pivom "Mihovil", kojih, inače, nisam ljubitelj, ali ovo je nešto potpuno različito od ostalih craft piva. 

Dakako, kao što je i red, pali su i neki dogovori i planovi. Meštar festa Slave je predložio da strip postane stalnim dodatkom festivala, na čemu će se ozbiljno morati poraditi, a također, s kolegama iz Dalmacije smo dogovorili međusobna gostovanja, što je još jedan dobar korak naprijed u povezivanju naših malih strip-zajednica. 

Zaključno, bilo je ovo još jedna odlična strip-putešestvija, Supertoon je programski izrazito bogat festival i svakako bi trebao postati nezaobilaznim mjestom za sve ljubitelje animiranog filma i stripa. 

Stay tooned...


Postavljanje izložbe OHOHO u glaeriji Krševan

Odličan pogled s petog kata hostela Indigo


Pas Gico je predzadnje večeri festivala, revoltiran bukom koju smo proizvodili, odlučio da što je previše je previše i napustio ekipu, a to je uzrokovalo manju pomutnju, zabrinutost i kraću, no bezuspješnu potragu. Vratio se slijedećeg jutra dok je bučna ekipa još spavala snom pravednika. 

Indigo, kava i Corto:















Mini-biblioteka hostela Indigo s probranim naslovima...


Postavljanje i cjelokupna izložba:



Stripovi Ivana Svaguše su vješto nacrtani i odlično napisani, a navodi nekih propalih strip-kritičara da se radi o "badly drawn and even poorly written comics" su obične, jalne objede, zavidnika...



Vinko Barić je predstavio svog BČ-a s dakako neparnim brojem tabli...








Kadar iz stripa Mire Župe


Lana Brčić (lijevo) je tijekom cijelog festa vješto vodila i najavljivala programe, a ova fotografija nastala je prilikom otvorenja instalacije i projekcije spota "Right Now" kojeg je režirala Katrin Novaković (desno)...


Unutrašnjost Azimuta





Tribine:










Sa štandova:






Nevjerojatno zaraznu uvodnu špicu Supertoona potpisuje Nives Sertić, a naš Sideshow Bob ju je vrtio cijelo vrijeme...

That's all folks!



Tekst i fotografije: Saša Paprić


Nema komentara:

Objavi komentar