subota, 4. prosinca 2021.

Časopis Strip-PREFIKS predstavljen u Muzeju Suvremene Umjetnosti u Zagrebu

Tekst: Saša Paprić

Ove srijede, Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu, učinio je veliku počast autorima i uredništvu časopisa Strip-PREFIKS ugostivši promociju drugog broja časopisa. 

Oko 18 sati u MSU-u se okupilo šaroliko društvance autora i publike kako bi podržali izlazak drugog broja te poslušali što urednička ekipa u sastavu Marko Dješka, Korina Hunjak te moja malenkost ima za reći tim povodom. Zbog prethodnih obaveza, Mihaela Erceg, članica uredništva nije mogla prisustvovati promociji, no taj izostanak je u potpunosti opravdan jer je njena "Knjiga godine" već sutra dan imala svoju premijeru u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu. 

Uz uredništvo, časopis su predstavili i sami autori - Matej Stić, koji pored toga što potpisuje naslovnu stranicu u ovom broju ima i objavljen strip naslova "Velika očekivanja", a za koja možemo reći da je u potpunosti uspio ispuniti. Uz njega, autor Jan Škrinjar koji nas ne prestaje oduševljavati, pobrinuo se da pored stripa "Krvopije" koje je ustupio na objavu u Prefiksu, donese i jednu ekskluzivu - probni primjerak strip-albuma "Nezgodne zgode viteza Stojka". Naravno, pala je i prva predbilježba za kupovinu ovog stripa što možemo očekivati slijedeće godine. Iz publike nas je pratila još jedna akterica drugog broja, Ivana Geček, koja se predstavila stripom "Krpica", a njoj možemo zahvaliti i na vizualnom identitetu ovogodišnjeg 24-satnog crtanja stripa

Kroz sat vremena predstavljanja autora i časopisa maestralno nas je vodio strip-crtač Filip Kelava kojemu su dio honorara za ovo moderiranje ostali dužni, no to ćemo svakako nastojati ispraviti prvom slijedećom prigodom.

Pored toga što smo govorili o svom radu na časopisu, predstavljeni su i individualni projekti i postignuća, pa je tako Matej Stić najavio da se planira okušati u formi cjelovečernjeg strip-albuma, naš glavni urednik Marko Dješka je govorio o svom radu na animiranom filmu "All Those Sensations in my Belly" koji je do sada osvojio 19 nagrada na festivalima animiranog filma diljem svijeta ali i o OHOHO-zinu kojem je također jedan od urednika. Korina Hunjak je pak, kao što znamo, u suradnji s udrugom DIP i Akademijom primijenjenih umjetnosti uvelike odgovorna za smještanje Rijeke na mapu gradova u kojima se održava 24-satno crtanje stripa te pored toga i za prijelom te vizualni identitet časopisa. U ovom broju možete pročitati njen strip "Rutina i srcobolja", nastavak kolumne "Stripotips", a svako je i preporuka 24-satni "The World as an Onion". Kao što je već navedeno, Jan Škrinjar je najavio svoj novi strip-album, no uz malo sreće to neće biti jedini strip-album koji će objaviti slijedeće godine, što je ujedno bio i kontekst mog izlaganja vezanog za prijavljene projekte kojih je sad već hrpica ali o tome više po rezultatima određenih natječaja.

Na kraju, veliko hvala publici i kolegama autorima i izdavačima što su svojim prisustvom i kupovinom podržali naš rad. Obzirom na uzbudljiv promocijski život prvog broja slično nas očekuje i s drugim brojem pa nas svakako pratite putem ovog bloga ali i grupe Hrvatski autorski strip.

Kako doći do vašeg primjerka saznajte putem našeg letka, a do slijedeće promocije možete pogledati i kako je izgledala ova...






























Fotografije: Helena Balaž

Nema komentara:

Objavi komentar