četvrtak, 23. svibnja 2024.

Knjižara Nova i Panonski festival knjige ugostili HAS produkcijuU knjižariNova u Osijeku 29. ožujka 2024. održano je predstavljanje novog broja časopisa za kulturu i umjetnost Strip-PREFIKS koji je autorski projekt četveročlanog uredništva u sastavu Marko Dješka, Korina Hunjak, Mihaela Erceg i Saša Paprić, a izlazi u nakladi udruge Hrvatski autorski strip. Zamišljen kao presjek aktualnog domaćeg strip-stvaralaštva iz broja u broj donosi pregršt novih stripova.

U posljednjem, četvrtom broju stripove su objavili: Aleksandar Zograf, strip Moja domovina po epigramu Aleksandra GucunskogIvana Geček potpisuje strip Denis - penisKristijan Jerković i Kristijan Ristić također potpisuju strip, Korina Hunjak i Zoran Žmirić potpisuju strip Nevidljivi uteziMiroslav Sekulić-Struja objavio je dva stripa bez naslova uz koje potpisuje i ilustraciju na poleđini, Lana Deković potpisuje strip Život je partija šaha, a ja ne znam igrati šah, a u koštac sa Svjetlom&Tamom hvata se Mihaela Erceg u istoimenom stripu. Galeriju ilustracija i naslovnu stranicu potpisuje Paolo Puck, intervju u ovom broju pripao je Dušanu Gačiću, a u redovnoj rubrici Stripotips Korina Hunjak donosi drugi nastavak uputa kako pripremiti strip za tisak.

Novi broj predstavila je polovina uredništva; Marko Dješka i Saša Paprić, a zatim je predstavljen još jedan strip-album iz produkcije Hrvatski autorski strip: Srednjovjekovne fantastične priče osječkog strip-crtača i autora Željka Ivančića. Strip-album je zbirka kratkih priča u kojima autor povezuje znanstvenu fantastiku i klasičnu fantastiku unutar kulise srednjovjekovnih dvoraca. U predstavljanju ovog albuma autoru se pridružila predsjednica Udruge Tatjana Ivegeš-Wilhelm koja potpisuje pripremu za tisak i dizajn djela. Unatoč pauzi u crtanju od pozamašnih dvadesetak godina, koju su mu, kako kaže skromni i samozatajni autor, priredile životne obaveze, oštrina pera i domišljatost u scenariju nije se niti mrvicu izgubila. Najavljena je nova suradnja, a nastavak slijedi…

22. svibnja u sklopu drugog izdanja Panonskog festivala knjige u Osijeku, Hrvatski autorski strip predstavio je svoj djelatnost kroz rekapitulaciju četiri godine rada, trinaest strip-albuma, četiri broja časopisa i pokoju nagradu.

Rad udruge predstavili su Tatjana Ivegeš-Wilhelm, Saša Paprić i Željko Ivančić uz najavu nove suradnje s ekskluzivnim uvidom publike u originalne skice i table stripa za povijesni strip-album o Sulejmanu Veličanstvenom i gradnji njegovog legendarnog mosta kod Osijeka preko rijeke Drave.

 

Predstavljanju naklade Udruge Hrvatski autorski strip prethodila je promocija adaptacija pripovjetki Ivane Brlić Mažuranić u strip-albumu Priče iz davnina, koje je za strip format literarno prilagodio Davor Špišić i ilustrirao Tomislav Košta, te slikovnice Kako je Potjeh tražio istinu koju je ilustrirao Svjetlan Junaković. Zanimljivo je bilo saznati kako je zahtjevno prilagođavati tekstove Ivane Brlić Mažuranić za strip, a ne izostaviti ljepotu njezinog izričaja te kako je doživjeti njezine pripovjetke i na svoj ih način pretočiti u ilustracije za slikovnicu.

Tekst i foto: Tatjana Ivegeš-Wilhelm / HAS

Dodatne fotografije: Stjepan Matić i klan Ivančić 😊

Nema komentara:

Objavi komentar