utorak, 9. travnja 2013.

3. Dani stripa u Osijeku 2013. ´Knjiga i ja u stripu´



Čitajući knjige upoznaješ mnoge likove, stvaraš svoje zamišljene događaje.
Evo prilike da pokažeš kako pročitana knjiga (roman, pripovijetka, bajka, basna…) mogu dobiti novo lice i oživjeti u stripu. Budi crtač stripa u kojemu ćeš osmisliti i prikazati omiljeni lik, jedan događaj iz književnog djela, najzanimljiviju epizodu…
Kreativnošću i maštovitošću crtanja stripa možeš pročitano učiniti zanimljivim sebi i drugima.
Neka tvoji omiljeni likovi zažive i u stripu!

U ovaj projekt pozvani su da se uključe svi učenici od 1. do 8. razreda, a u ostvarivanju što boljih radova pomoći će vam učitelji razredne nastave, učitelji hrvatskog jezika i učitelji likovne kulture.
Svojim znanjem i iskustvom učitelji postaju tvoji suradnici u nastanku stripa i izboru teme, a tvoja maštovitost i kreativnost nemaju granica.“


Tekst koji će ići na plakat najave Festivala stripa u Osijeku, napisala prof. hrvatskog jezika Dubravka Lišić (Osnovna škola Svete Ane u Osijeku).
Plakat je izradio strip-crtač, član udruge StripOs, Marko Dješka.

Organizatori ovog festivala, Udruga ljubitelja stripova StripOs iz Osijeka i Udruga prijatelja stripa Stripforum iz Zagreba, uz dva održana festivala stripa u Osijeku, desetaka postavljenih izložbi i održanih kreativnih radionica crtanja stripa za djecu, bave se i izdavaštvom strip-magazina i knjiga, gdje predstavljaju radove hrvatskih autora. Kako su temeljni ciljevi Udruga su promocija strip-kulture, očuvanje hrvatske kulturne baštine te poticanje dječjeg kreativnog stvaralaštva, slijedi organiziranje trećeg festivala ´Dani stripa u Osijeku´ koji će biti posvećen dječjem stvaralaštvu.

Održat će se od 10. do 12. svibnja 2013. godine u prostoru Galerije Kazamat u Tvrđi, kulturno-povijesnoj jezgri grada Osijeka, a osim likovnog stvaralaštva kroz strip-umjetnost promovirat će se i ovaj dio grada, kao mjesto na kojem se susreću povijest i kultura grada Osijeka, ali i Slavonije i cijele Hrvatske.

Program aktivnosti uključit će nekoliko faza provedbe.

1. Kreativne radionice crtanja stripova provodit će se na način da djeca (24 700 djece na području županije, realno je da se uključi četvrtina, oko 6-8000) u razdoblju 5. veljače do polovice travnja u suradnji s nastavnicima nacrtaju tablu stripa na temu priče ili omiljenog lika iz knjige (roman, pripovijetka, bajka, basna).
Svako dijete koje se potrudi nacrtati tablu stripa dobit će za nagradu strip-album. Djecu ćemo nagrađivati strip-albumima koji će nacrtati slovenski i hrvatski autori na radionici u Osijeku, 12-14. travnja, u sklopu zajedničke izložbe mariborskih i osječkih strip-crtača. Albumi su u izdanju na 60 stranica. Ista akcija provest će se 2014. godine u cijeloj Slavoniji.
Albumi će se dijeliti djeci na Danima stripa. Onima koji ne dođu, dostaviti ćemo stripove u školu.

2. Izložbe u svakoj školi održat će se u travnju 2013. Nakon održanih izložbi, nastavnici iz svake škole izabiru po 30 radova, od prvog do osmog razreda. Izabrani radovi iz svih škola (70 x 30), oko 2100 radova, bit će postavljeni na velikoj izložbi tijekom Dana stripa u Galeriji Kazamat u Osijeku.
Stručni žiri sastavljen od struke iz Škole primijenjene umjetnosti i dizajna iz Osijeka te poznatih strip-crtača (I. Kordej, K. Zimonić, D. Mataković, M. Tomas i drugi izabiru 24 najbolja rada na području Županije, koje nagrađujemo posebnim nagradama, paketima stripova u iznosu od 500 kn i prigodnom majicom festivala.

3. Festival „Dani stripa u Osijeku 2013. – Knjiga i ja u stripu“ (10 – 12. svibnja 2013.), u užem manifestacijskom smislu i svim popratnim sadržajima, bit će treća velika aktivnost ovog projekta organizirana u obliku velike izložbe dječjih strip-radova u Galeriji Kazamat u kojoj će biti postavljeno oko 2100 najboljih dječjih strip-uradaka. Tijekom festivala održat će se promocije različitih knjiga crtača, gostiju festivala, gdje će djeca u izravnim razgovorima s crtačima saznati kako nastaju strip-table, scenariji i ostalo potrebno za izradu stripa.

4. Kreativne radionice crtanja stripa za djecu tijekom održavanja Festivala, kao četvrta ključna aktivnost projekta bit će organizirana sljedećom dinamikom događanja od dvaput dnevno u trajanju od po dva školska sata, tijekom tri dana trajanja Festivala. Voditelji radionica bit će najpriznatiji crtači stripova iz Hrvatske: Igor Kordej, Nenad Barinić, Milan Tomas, Dubravko Mataković i drugi, a moći će se prijaviti svi oni koji žele naučiti više o crtanju stripa.

5. Završna svečanost uključivat će podjelu nagrada, tj. strip-albuma svakome djetetu koje je nacrtalo strip, i podjelu posebnih nagrada za 24 najbolja rada na području Županije, izborom profesionalnih strip-crtača (24 nagrade x 500 kn u strip-albumima + majica) te podjelu zahvalnica i priznanja.

Očekujemo i Vaš dolazak! :)

Nema komentara:

Objavi komentar