nedjelja, 25. kolovoza 2013.

StripOS na BAF!u - Baranja Animation Festivalu



23. i 24. kolovoza održavao se prvi  BAF! - Baranjski festival animiranog filma. U ugodnom okruženju Batinskog Zelenog otoka festival se odvijao prilično opušteno i za organizatore i za sudionike. Ekipa zadužena za ozvučenje dala je dobru pozadinu cijelome događaju odličnim izborom nenametljive etno i domaće glazbe što je dodatno doprinijelo dobrom raspoloženju. Prostor kampa smješten je blizu obale tako da se kupači nisu morali puno udaljavati od šatora, a bilo je tu i ribiča sa ulovom za pohvaliti se. BAF! caffe u slami ugostio je sve posjetitelje u ugodnom slamnatom okruženju.


Udruga StripOS izložbom je predstavila najuspješnije radove svojih članova kao i djece sudionika posljednjih Dana Stripa održanih u Osijeku. Izložba radova postavljena je u paviljonu pored Dunava ali je zbog pljuska morala biti zatvorena ranije nego je predviđeno.  Unatoč tome, kiša nije pokvarila pozitivno raspoloženje na festivalu, a pogled s izložbe na zelenilo i Dunav bio je neprocjenjiv.

StripOs je imao i svoj izložbeni štand gdje su se posjetitelji mogli upoznati sa radom i publikacijama udruge. Istaknuti član udruge na koga su svi ponosni- Marko Dješka imao je na festivalu funkciju savjetnika te izradio najavne animacije tj. BAF! špice. Drugoga dana također se na večernjoj projekciji mogao pogledati njegov kratkometražni animirani film "Sotonin sin" koji je dobio posebnu nagradu publike.
Nagrada publike za najbolji film dobio je Connor Finnegan za "Fear of Flying".


Radionicu stop- animacije za djecu vodila je Kristina Marić, a gotovi uradak prikazan je drugog dana na početku projekcije animiranih filmova.

Osječki street writeri su u natkrivenom paviljonu iskazali svoje umijeće prilikom stvaranja novog vizualnog rješenja BAF!a, a kasnije su se prebacili na grafitiranje jedne fasade.

Radionica montaže Antuna Baloga takoder je uspješno održana za desetak učesnika pod natkrivenom terasom, nakon čega je uslijedila projekcija dugometražnog dokumentarnog filma o montaži "The cutting edge".

Tomislav Tomić je na svojoj Slackline radionici ohrabrivao sudionike  u hodanju po traci razapetoj između dva drveta, a razne druge udruge i OPG-i predstavljali su svoje aktivnosti i proizvode.

Energičnih i neumornih Ritmosi svojim su subotnjim nastupom obilježili petu godišnjicu svoga djelovanja. Na kraju festivala je simbolično spaljen  Fenix od slame postavljen nad Dunavom. Skulpturu je  izradio Nikola Faller iz udruge "Slama".


Unatoč slabijoj posjećenosti u ranijim popodnevnim satima kao i kiši uz naglo zahlađenje, oba dana festivala projekcije animiranih filmova bile su vrlo dobro posjećene. Prvoga dana prikazano je 26, a drugoga 29 animiranih filmova. Gledateljima su podijeljeni listići kojima su nakon gledanja mogli ocjenjivati pogledano, a kako kažu organizatori Valentina Grubačević i Vjenceslav Abramović za kraj presretni su odazivom gledatelja koji su ostajali pri punoj pažnji do kraja svih projekcija i redom aktivno sudjelovali u ocjenjivanju filmova, što cijelom festivalu daje realne rezultate glasovanja i daje ovoj regiji jedan kvalitetan događaj koji ima svoju publiku.














































Tekst i foto: Tatjana Ivegeš- Wilhelm

Nema komentara:

Objavi komentar