ponedjeljak, 16. rujna 2013.

StripOs na 7. Novosadskom strip vikendu


Od 13.-14.09. u Novom Sadu se održavao 7. Novosadski strip vikend. Iz Osijeka je poteglo na put desetak članova udruge. Udruga StripOs predstavila je drugoga dana svoje aktivnosti, časopis StripOs i ostala izdanja te najavila iduće projekte. Predsjednik udruge Željko Gašić predstavio je novu, tek izašlu iz tiska, knjigu Paje Pakšua pod nazivom "Balkanske niskobudžetne treš priče" i otkrio neke podatke o Paji koje šira publika nije znala. Iako Pajo ponekad ne zna gdje je koja tipka na PS kontroleru (svojevremena teža rasprava s autoricom ovog teksta :) ), jako dobro zna povijest stripa u Hrvata pa i puno šire. U sebi svojstvenoj maniri Pajo je zatim predstavio sebe i svoj rad te podijelio nazočnima promotivni materijal i CD benda "Septica" Dubravka Matakovića uz šalu: "Ovo sam sad maloprije ispržio". 
Nakon toga predstavio se jedan mladi strip - crtač koji će za par godina biti teži lomitelj srca djevojčicama u školi i rekao da voli sve strip - autore i da on ono njihovo što mu se sviđa precrta ali to napravi puno bolje, što je izazvalo oduševljenje i pljesak publike.

Organizatori Igor Todorović Zgro i Jovan Gvero kažu da je do sada ovo naposjećenije izdanje, vjerojatno zahvaljujući i činjenici da su uspjeli spojiti berzu stripa i berzu vinila. Pomakli su i vrijeme događanja ispred Sajma knjiga u Beogradu, po kojem su se prije ravnali, jer Fabrika nije baš zahvalan prostor za niže temperature. Iako ove godine nisu dobili sredstva ni od koga, niti su uspjeli išta izdati ipak su optimistični i doveli su Strip vikend na jednu zavidnu razinu i kvalitetom i atmosferom. Uvijek dobro raspoloženi i susretljivi Vojvođani za svakoga su već s vrata imali osmijeh i grah dobrodošlice.
Željko Pahek bio je također zadovoljan atmosferom za koju je rekao da je kao i na svakom strip festivalu, a posebno mu se svidjelo što je u pozadini glazba i ne čuje se šuškanje papira kod listanja i crtanja. Dok je to govorio, svirali su The Smithsi, a baš tada je bila "There Is a Light That Never Goes Out".  Iako svjestan da ljudi u ovim krajevima zarađuju nedovoljno za često kupovanje stripova, najavio je skoru suradnju sa "Komikom". To će biti velik odmak od kratkih stripova za američki Heavy Metal i rada za francusko tržište gdje Francuzi u pravilu pokušavaju uklopiti autore u svoj stil i prilagoditi ga. Najveće frustracije tu izaziva i izmjena scenarija kod prevođenja na francuski jezik.
S njim se složio i Darko Perović koji je također sklon SF-u ali za njega nije uvijek velik interes na tržištu. O ova dva majstora stripa ne treba puno pisati jer se sve zna, osim što me ugodno iznenadilo da su obojica vrlo skromni, susretljivi i strpljivi kod crtanja i potpisivanja. Ne sreće ih se puno takvih - da sam ih pitala da mi štrumfove nacrtaju, vjerujem da bi to i napravili. :)

Područje stripa bilo je dobro pokriveno "sa svih strana"; bila su prisutna gotovo sva stara i nova izdanja iz regije, a štand je imala i "Nova stvarnost" iz Zagreba te su  organizatori izrazili zadovoljstvo zbog suradnje. Na izložbama su sudjelovali: Igor Kordej, Igor Hofbauer, Željko Pahek i Darko Perović. Pogledali smo i nastup benda "Lutke".
Vuk Marković predstavio je strip nakladu "Komiko" i njezina recentna izdanja. Edicijom Zlatno doba Vuk nastoji iz velike kolekcije koju posjeduje stare stripove istrgnuti iz zaborava i ponovno oživjeti. "Komiko" objavljuje stripove u rasponu od klasike do suvremenog stripa koje oni smatraju bitnim i vrijednim objavljivanja.
Posebno je istaknuo tri knjige koje omeđuju cijelu ediciju. To je sjajno opremljen strip "Habibi" Craiga Thompsona koji je rađen šest godina, a majstor suhog kista ispunio ga je sitnim detaljima, arabeskama, neuobičajenim ambijentima i tematikom netipičnom za strip. Gotovo svaka je tabla jedno zasebno umjetničko djelo koje se može staviti na zid ili otisnuti na majicu. Tu je i nagrađivani strip "5000 kilometara u sekundi" koji je autor Manuele Fior radio akvarelom - direktni kolor iz ruke - i tako dočarao prozračnu atmosferu talijanskog grada. Treći je stari majstor Jacques Tardi, jedan od najcjenjenijih francuskih strip - umjetnika današnjice, predstavljen u izdanju s dva stripa iz 1974. godine - "Istinita priča o neznanom junaku" i "Šarloova klackalica" koji su za vrijeme svog prvog objavljivanja u Francuskoj izazvala popriličan skandal.
Mladu izdavačku kuću "Rosenkrantz" predstavio je Svetozar Obradović koji je glavni urednik, a ujedno i jedan od vrlo produktivnih strip-autora. Cilj im je ukoliko sredstva dozvole objaviti reprinte što više starih domaćih izdanja.

Bilo je tu još predstavljanja časopisa, udruga, animiranih projekcija i svačega što se nije stiglo pogledati i o čemu stoga ovdje neće biti izvještaja, a što ste sve propustili možete pročitati iz malo drukčijeg pera još i ovdje: http://www.zlihadzo.com/2013/09/15/novosadski-strip-vikend-fabrika-novi-sad-14-09-2013/#more-4917





























































Tekst i foto: Tatjana Ivegeš- Wilhelm

Nema komentara:

Objavi komentar