ponedjeljak, 10. ožujka 2014.

StripOs na DORFu u Vinkovcima



U Vinkovcima se proteklih dana događao 8. festival dokumentarnog rock filma. Osim projekcija filmova bilo je tu predstavljanja knjiga, panel - rasprava, glazbenih događanja, izložbi i radionica. U ovim posljednjima sudjelovala je i udruga StripOs. 

U sklopu projekta EDIT - Comics koji zajedno provode Udruga ljubitelja filma RARE, sa svojim paralelnim filmskim radionicama, i Udruga StripOs uz potporu Zaklade Kultura nova, učenicima osnovne škole predstavili smo udrugu, njezine dosadašnje uspjehe, ciljeve i izdanja, a zatim se pod vodstvom Nenada Barinića održala dvodnevna radionica crtanja stripa. Djeca su se upoznala sa kadriranjem, mjerilima i perspektivom, te uz zajedničku razradu scenarija prešla na crtanje stripa o tome kako bi Josip Kozarac doživljavao današnji svijet. Nenad je jedan od najuspješnijih članova udruge za kojeg s ponosom ističemo da zaista živi od crtanja. Kažu za njega da je u Hrvatskoj najbolji crtač fotorobota, oslikavač udica  i kaciga.
U sklopu filmske radionice koju vode Anton Papić i Filip Meštrović iz Udruge RARE prvi dan djeca su se učila služiti kamerom i upoznavala s njenim dijelovima, a drugog dana na red je došla montaža i završna obrada snimljenog materijala. Učenici su snimali reportaže s mjesta događanja, sastavljali pitanja i radili intervjue sa sudionicima.
Na izložbi dječjih radova predstavljeni su neki od radova s 3. dana stripa u Osijeku na temu "Knjiga i ja u stripu", te radovi sa radionice crtanja u suradnji s MUP-om RH "Manje oružja - manje tragedija".
Uz sudjelovanje na izložbi i radionicama, ekipa StripOsa prisustvovala je još nekim događanjima na DORFu, a kako je bilo možete pogledati na službenoj stranici festivala: http://filmfestivaldorf.com/hr/
































tekst i foto: Tatjana Ivegeš - Wilhelm

Nema komentara:

Objavi komentar