srijeda, 16. prosinca 2015.

May the hype be with you!

Ususret sutrašnjoj premijeri, pridružujemo se općenarodnom hype-u koji trese sve obožavatelje serijala Star Wars.

Elem, premijera sedme epizode Star Wars-a bit će 17. prosinca 2015. u kinu Urania.

Kao prateći segment premijere bit će otvorena i izložba karikatura likova iz serijala, a iste potpisuje naš poštovani član Tihomir Taborski. 

Ususret premijeri pročitajte intervju s Tihom koji je dao za portal moscroatia.com ali i pogledajte video uratke koje snimio dok je crtao karikature. 
Zašto crtaš Star Wars?

Imam lijepu kolekciju karikatura brojnih glumaca, glumica i slično, koji mi služe kao reklamni primjerci za naručitelje, ali likove iz Star Warsa crtam zato što sam veliki zaljubljenik u ovu svemirsku sagu. Odrastao sam na crtanim filmovima poput Ewoksa i Droida, sakupljao sam albume i sličice. U filmove sam se zaljubio tek kasnije i to prvenstveno zahvaljujući knjigama Josepha Campbella, poznatog dvadesetostoljetnog američkog mitologa koji je na neki način bio mentor Georgea Lucasa i nadahnuo ga pri kompletiranju njegove priče.

Komparativna mitologija mi je, uz crtanje, velika ljubav, a Star Warsi pršte arhetipskim simbolizmom junakove pustolovine kao vječne priče umotane u moderno ruho. Propustio sam sve to uzbuđenje koje je vladalo pri izlasku prethodnih nastavaka te sam se oduševio kada je prije dvije godine najavljeno novo poglavlje.


Koliko ti treba vremena za jednu karikaturu?

Ljepota crtanja je što u njemu uživam i predstavlja mi oblik meditacije, a tada pojam vremena nestaje. Kada radim na karikaturama poput ovih onda mi nitko ne nameće rok pa se mogu opustiti i raditi na njima dok sam ne budem smatrao da sam napravio najbolji posao koji trenutno mogu. Kako sam odlučio i snimati proces crtanja, mogu reći da mi u prosjeku treba po 4-5 sati kontinuiranog rada, ali naravno mogu brže, a mogu i sporije. Sve ovisi o ostalim obavezama.
Scouts Condre ili Tihomir Taborski prema Star Wars generatoru imena


Odakle ideja za snimanje videa za vrijeme crtanja i kako to radiš?

Ideja za snimanje procesa crtanja pojavila se nekako spontano, kroz razgovor s mojim bratom koji se istovremeno odlučio na sličan pothvat ali u drugačijoj branši – izradi karata za igru Hearthstone.

Oduvijek sam zaljubljenik u multimediju i video-montažu pa sam odlučio snimati proces crtanja za kojim vlada relativno velik interes na netu. Ljudi vole zaviriti u intimni prostor autora i gledati „njegovim očima“ proces nastanka djela.

Snimanje je jednostavno – fiksirate kameru na mjestu koje želite kako bi ulovili najbolji kadar, osigurate oko sebe puno svjetla i snimate. Kasnije se sve ispolira u montažnom programu.


Koliko karikatura/video karikatura imaš - što je u planu?


Općenito, karikatura imam puno, a Star Wars likova trenutno 15-ak kao i videa koji su snimljeni ali još nisu spremni za puštanje u promet.

Jednog po jednog dodajem na svoj YouTube kanal pod nazivom TabsLabRed (od Taborski Laboratory). Ne želim brzati s njima jer mi se nigdje ne žuri, a želim da budu dotjerani kako treba. Možete biti sigurni da će puno videa doći u narednom razdoblju. Možete objave pratiti i na twitteru.

Izrada karikatura je počela iz ljubavi, a pretvorila se u lijepu priliku za izložbu povodom filma, no to definitivno ne znači da ću ove likove prestati izrađivati nakon izložbe.


Kakvu izložbu pripremaš?

Potaknut idejom prijateljice, odlučio sam ući u suradnju s osječkim kinom Urania i napraviti izložbu karikatura likova iz Star Warsa koja će biti otvorena 16. prosinca 2015. i to pola sata prije pretpremijere filma. Ideja je dobronamjerna – doprinijeti dekoru kina povodom nastavka sage uz koju su brojni odrasli i koja za mnoge predstavlja oblik religije.

S desetak prijatelja sam dogovorio da ćemo na pretpremijeru doći u majicama na kojima će ove karikature biti otisnute. Neopisivo sam uzbuđen oko dolaska filma i činjenice da imam priliku doprinijeti svojim radom.


Hvala na razgovoru i drago nam je da si u našoj udruzi, želimo ti puno posla tj. karikatura!


Ova saga je bogata likovima i čeka me puno posla i užitka. Ne planiram previše unaprijed jer se planovi uvijek izjalove. Radije radim ono što volim, a iskustvo mi kaže da me to uvijek odvede na pravo mjesto. Tako sam došao i do udruge i tko zna kamo me dalje to vodi.


Intervju i video materijale prenosimo s dozvolom autora.

Nema komentara:

Objavi komentar