četvrtak, 16. lipnja 2016.

Stripokalipsa u Valpovu





U sklopu Reunited Festivala, kao popratni segment bogatog programa, u valpovačkom Dvorcu Normann - Prandau, publici će biti predstavljena izložba radova četvero strip-autora koji su redovni članovi Udruge StripOs. 

Ovo nije prvi put da Udruga StripOs izlaže u Valpovu, naime tamo je već bila postavljena velika izložba Slavonski strip crtači, no ovaj put se vraćamo s nešto svedenijom formom, obzirom na činjenicu kako autori imaju sasvim pristojnu gomilu materijala.

Otvorenje izložbe je 16. lipnja u 20 sati, a 17. i 18. lipnja održat će se strip-radionice od 12 do 16 odnosno od 11 do 15 sati.

Radionice su otvorenog karaktera, nije potrebno prijavljivati se, eventualno ponijeti nešto malo pribora i dobru volju.

Publika će imati priliku pored odličnog koncertnog programa vidjeti nešto više od 80-ak radova slijedećih autora:


Roko Idžojtić rođen je 1976. godine u Virovitici, gdje pohađa osnovnu školu i jezičnu Gimnaziju. Diplomirao na Visokoj učiteljskoj školi u Osijeku (Učiteljski studij s pojačanim programom povijesti) 2004. godine, 2009. godine diplomirao na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, smjer likovna kultura, kiparstvo. Radi kao učitelj likovne kulture u OŠ Antuna Mihanovića u Osijeku i u OŠ „August Šenoa“ u Osijeku.Aktivno sudjeluje u radu Strip Cluba 85 (Virovitica), Udruge ljubitelja stripova StripOs (Osijek), Hrvatskog društva karikaturista (Zagreb) i Likovnog kluba Nikola Trick (Virovitica). Crta ilustracije, karikature i stripove. Trenutno crta karikature za tjednik Virovitički List. Ilustrirao dvadesetak izdanja (knjige, slikovnice, edukativne i didaktičke materijale...). Izlagao na preko sto-tridesetak skupnih izložbi i sedamnaest samostalnih. Sudjelovao je na desetak likovnih kolonija u Hrvatskoj i inozemstvu te vodio tridesetak strip radionica diljem Slavonije. Po scenariju Sonje Tomić nacrtao je strip-album o životu Svetog Roka.




Helena Janečić rođena je 1979. u Osijeku. 2003. diplomirala je na Sveučilištu Furman u SAD-u, a 2007. magistrirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. U radu se kroz strip i slikarstvo bavi prikazivanjem neistražene ili zanemarene queer povijesti (pastoralne slike slavonskih snaša).
Izlagala je na nekoliko samostalnih i nizu grupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu, u različitim medijima od slikarstva, stripa do glazbenog performansa. Neki od stripova uvršteni su u antologiju „Ženski strip na Balkanu“ (Fibra, 2010.). Dobitnica je nagrade Ex Aequo 20. i 23. slavonskog biennala, a 2009. rad joj je uvršten u likovnu zbirku Erste banke. Od 2010. članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Živi, radi i vozi skejt u Zagrebu.



Krešimir Pongrac rođen je godine 1980. u Osijeku. Član je Udruge ljubitelja stripova StripOs. Ilustracije i stripove crta otkad zna za sebe. Živi i ne radi u Osijeku.



Stjepan Matić rođen je 1995. u Slavonskom Brodu, pohađao je osnovnu školu u Županji (do 2006.) i u Osijeku gdje nakon toga pohađa Školu primijenjene umjetnosti i dizajna (2010.-2014.), smjer Grafički dizajn. Trenutno živi u Osijeku gdje provodi dane u raznim aktivnostima, među kojima su neke vezane uz strip. Interes za strip je razvio sa 10 godina, kada bi znao crtati stripove bazirane na igrici Worms. Dok je pohađao srednju školu saznao je za 24-satno crtanje stripa, s oduševljenjem se odmah prijavio i od tada objavljivao svoje stripove s godišnjeg maratona u izdanjima StripOs-a.




Vidimo se u Valpovu!



1 komentar: