petak, 15. studenoga 2019.

I vi ćete stvarno biti budni 24 sata?





Ovo pitanje, kao i varijacije istog, postavljeno mi je nekoliko puta uoči X. 24-satnog crtanja stripa. Kao i uvijek, s velikim osmijehom, odgovarao sam – pa, naravno, zato se i zove 24-satno crtanje stripa. Posebno mi je zadovoljstvo bilo ispaliti to „pa, naravno“ prilikom najava na lokalnim televizijama u Osijeku. Dakle, sam naziv manifestacije nosi, tu, nekakvu, dozu privlačnosti da i mediji, koji, relativno rijetko prate događanja iz svijeta stripa, bivaju zaintrigirani ludom idejom da se u 24 sata nacrta 24 stranice stripa na temu koja je nepoznata, sve do samog početka manifestacije. 

No, prošli smo stvarno svašta u ovih devet godina, selili se s jedne lokacije na drugu, i na kraju skrasili u Atelju udruge Slama. Svaku manifestaciju su pratili određeni problemi, te ovdje nema interneta, te se ondje ne osjećamo baš dobrodošli, jedne godine smo čak mogli malo biti sprženi strujom – kada su iskočili osigurači (zbog previše spojenih računala, grijalica i sličnog), pa je iste trebalo vraćati. Ali, nevoljama unatoč, ostali smo nepokolebljivi u našoj namjeri – crtati se mora, a kontinuitet organiziranja manifestacije održati.

Kao što je prije navedeno, prošle i ove godine, Atelje udruge Slama se pokazao najidealnijim rješenjem, imali smo sve – i Internet, i grijanje, i svesrdnu dobrodošlicu, jedino se možemo nadati da će to potrajati.   

U Osijeku, ove godine, nacrtano je 130 strip-tabli, a sudjelovalo je 9 strip-crtačica i crtača. Brojkom, to je 60 tabli manje nego prošle godine, ali prošle godine je bilo 12 sudionika. Također, 24 table su ostale u limbu „plave olovke“, no imamo čvrsto obećanje da će te table uskoro osvanuti otuširane.
  
Ukupno gledajući, od kada se održava 24-satno, procjena broja nastalih strip-tabli, u Osijeku, vrti se oko 1500. Točan broj će biti malo veći pothvat obzirom da se table nalaze na različitim računalima, hrad-diskovima, a bilo je tu i naknadnih prepravki i tome slično, pa bi za to samo slaganje bilo potrebno par dana posla, ali jednog dana se možda odvažim i na to.

Ima još jedna stvar, a koja se tiče broja sudionika, koji, kad se usporedi s kolegama u Zagrebu i Splitu je znatno manji – naime, dvosjekli mač naziva manifestacije. Koliko god novinarima naziv bio intrigantan, zna i uplašiti potencijalne sudionike. Dugoročno, to znači da ćemo morati poraditi na komunikacijskim vještinama, da se ljudi ne uplaše, jer naime, cilj jest nacrtati 24 stranice, ali isto nije i neka dramatična obaveza i ništa loše se ne dogodi onima koji to ne učine.

Na kraju, povećanju broja sudionika bi mogla i pripomoći još jedna prava stvar. Naime, naša neformalna Inicijativa Hrvatski autorski strip koju smo navodili kao organizatora 24-satnog u Osijeku, bi trebala postati Udrugom Hrvatski autorski strip, a kako smo na 24-satnom obavili formalnosti poput osnivačke skupštine i donošenja statua, preostaje tu svu papirologiju predati žrvnju administracije u registru udruga. Dugoročno, cilj nam je osigurati stabilan produkcijski okvir, a pošto znanja i motivacije ima u izobilju, stvari se svode zapravo na sam rad, a rad je kao što znamo – prava stvar, pogotovo kad se radi na stripu.

Saša Paprić

1 komentar: