nedjelja, 7. ožujka 2021.

"Domovinski rat u stripu" Nenada Barinića u Karlovcu

 

Članovi Udruge Hrvatski autorski strip imali su čast ostvariti odličnu suradnju s Muzejom Domovinskog rata Karlovac- Turanj,     na čiju su inicijativu osmislili i postavili izložbu Domovinski rat u stripu autora Nenada Barinića.


Izložbu je, uz propisane epidemiološke mjere, svečano otvorio gradonačelnik Grada Karlovca Damir Mandić, a uvodnu riječ imala je i ravnateljica Muzeja Hrvojka Božić te kustos izložbe Juraj Horvatin kojemu ovim putem čestitamo na njegovoj prvoj izložbi u ovom prostoru.Izložba je uz ratni strip “Vukovar: HAŠ” i ilustracije bila ujedno i medijska promocija istoimenog stripa koji se razvijao još od 1992. godine. Izložbu je popraćena i projekcijom s narativom o detaljima o autoru, glavnom liku stripa i događanjima koji su prethodili njegovu stradavanju.

“Vukovar: HAŠ” vizualna je i vrlo osobna priča autora Nenada Barinića o stvarnim likovima i događanjima; prijeratnim vinkovačkim rokerima koji su u Domovinskom ratu postali branitelji Vukovara zajedno sa svojim suborcima iz Đakova. Autorov najbolji prijatelj Mladen Čupić - Haš koji je nadimak dobio po pjesmi „Hush“ skupine Deep Purple, otišao je kao dragovoljac iz Vinkovaca braniti Vukovar, a poslije ranjavanja smješten je u vukovarsku bolnicu nakon čijeg pada je izveden van i gubi mu se svaki trag.

Ovim stripom autor Nenad Barinić ovjekovječio je najboljeg prijatelja i podijelio s nama bolnu priču o vukovarskim herojima, njihovim stradanjima i sudbinama. Strip je posvećen Mladenu Čupiću Hašu, svim hrvatskim braniteljima i žrtvama u Domovinskom ratu.


Izložba je postavljena u gornjoj galeriji Muzeja Domovinskog rata Karlovac-Turanj i otvorena za javnost do 21. lipnja 2021.

 

Tekst i foto: Tatjana Ivegeš-Wilhelm


Nema komentara:

Objavi komentar