četvrtak, 25. ožujka 2021.

Nastavit će se… Strip i vizualna kultura u Hrvatskoj - izložba u MLU Osijek

 


Nakon Muzeja suvremene umjetnosti Grada Zagreba, Osijek ima priliku ugostiti dugo očekivanu izložbu posvećenu devetoj umjetnosti. U Muzeju likovne umjetnosti otvorena je 25. ožujka izložba pod nazivom Nastavit će se… Strip i vizualna kultura u Hrvatskoj. Gostujuća izložba nešto je manjeg obujma nego u MSU Zagreb ali, prema riječima kustosice, obuhvaća sve autore kao i prvobitni postav. Radovi nisu izloženi kronološkim i autorskim slijedom već su postavljeni prema tematskim i stilskim poveznicama. Kroz izložbu se istražuje suvremeni Hrvatski strip i njegova vizualna komunikacija s drugim medijima.

S obzirom na raspored galerijskog prostora u MLU Osijek, ovdje to izložbi daje intimniju, topliju atmosferu. Posebno kad ugledate radove naših dragih Osječanki i Osječana od Borivoja Dovnikovića Bordoa, Helene Janečić pa do Marka Dješke uz čije se stripove mogu pogledati i projekcije njegovih animiranih filmova. Tu je i dokumentarni TV serijal „Strip u Hrvatskoj“ Irene Jukić Pranjić iz kojeg su izdvojene epizode o najpoznatijim strip-autorima koji se također može vidjeti u sklopu izložbe.

Katalog izložbe kojeg su uredile kustosice vrlo je vrijedan kako za one koji se tek upoznaju sa stripom  kao medijem, tako i za pratitelje devete umjetnosti kao vrijedna stručna građa. Irena Jukić Pranjić pisala je o junacima hrvatskog stripa, Jana Adamović kako je biti žena u stripu, Milena Zajović o izdavaštvu, Midhat Ajanović o stripu kao temeljnom mediju vizualnog pripovijedanja te preplitanju stripa i animacije. To je tek mali dio ovog vrlo opsežnog kataloga od gotovo 240 stranica koji vrijedi posjedovati, a ostatak provjerite sami…

Popratnih događanja tijekom izložbe bit će mnoštvo; od gostovanja Irene Jukić Pranjić, predavanja Bojana Krištofića, Dubravka Matakovića i drugih, bit će tu i radionice crtanja stripova, promocije stripova, crtanja za publiku koje će u suradnji sa kustosicama organizirati članovi Udruge Hrvatski autorski strip.

Izložba će u Osijeku biti postavljena od 25. ožujka do 13. lipnja i može se pogledati u radnom vremenu MLU uz pridržavanje epidemioloških mjera, a popratna događanja bit će najavljena pravovremeno na njihovim stranicama te u lokalnim medijima.

Autorice koncepcije izložbe su Jasna Jakšić, Irena Jukić Pranjić i Ivana Kancir.
Kustosice su Jasna Jakšić i Ivana Kancir, a kustosice izložbe u MLU: Martina Gavran Španiček, Mateja Moser i Valentina Radoš, a vizualni identitet izložbi je dala Rafaela Dražić.

Opširnije o izložbi iz pera starog zlikovca:

https://zlihadzoponovojase.wordpress.com/2021/03/26/izlozba-nastavit-ce-se-strip-i-vizualna-kultura-u-hrvatskoj-muzej-likovnih-umjetnosti-25-03-2021/

Tekst i foto: Tatjana Ivegeš-Wilhelm


Nema komentara:

Objavi komentar