petak, 11. lipnja 2021.

Predstavljanje strip-albuma Cvijeće na šanku




U sklopu finissagea izložbe "Nastavit će se... Strip i vizualna kultura u Hrvatskoj", večeras, u Muzeju likovnih umjetnosti s početkom u 18:30 sati, održat će se predstavljanje strip-albuma Tihomira Matijevića - Cvijeće na šanku. Što možete očekivati na predstavljanju, a i o samom strip-albumu saznajete u narednim retcima kartkog autorskog teksta kojeg potpisuje Ivan Trenkl:


Strip-album Tihomira Matijevića „Cvijeće na šanku“ predstavlja zbirku kratkih autorovih osvrta na život. Vješto povezuje svakodnevicu, ukućane, vlastita promišljanja i emocije s povijesnim, državnim i svjetskim događanjima, uspješno prikazujući kako se navedeno redovito prožima i međusobno utječe na pojedinca u nerazmrsivom spletu unutarnjih i vanjskih okolnosti koje čine (svaku) individuu. Pri tome autor „ne štedi“ nikoga, ponajprije samoga sebe, rabeći redovito sitne ali primjetne žalce satire i (auto-) ironije. Sam naslov govori o njegovu viđenju stvarnosti i samoga sebe, pa i svojega rada, povezujući nešto krhko, nježno i estetično kao što je cvijeće s „mjestom radnje“ (dijela) slobodnog vremena autora, pomalo prozaičnim šankom u „birtiji“. 

Za šankom, katkad sam s osobljem ali najčešće u društvu prijatelja, autor se konačno opušta nakon izazova radnog dana i obiteljskog života, ali odmak od svakodnevnih obveza donosi, pogotovo kod umjetničkih duša, i poriv za (ponekad i nesvjesnim) vrednovanjem svijeta oko sebe: impresija, informacija, susreta, ljudi koji ga okružuju, emocija proživljenih što danas, što u ranom djetinjstvu, što posredno, putem obrazovanja – čest je motiv povijest, kako službena, tako i osobna, preciznije način na koji je autor proživljava. Kratka forma, stalan humor i utisci poruka poslanih čitatelju (koji mahom tek otvaraju prostor za vlastite promisli i sudove) čine Matijevićevo djelo uistinu „cvijećem“. Zaokruženost tematske cjeline svakog pojedinog stripa unutar „Cvijeća na šanku“ te istodobno otvaranje autorova unutarnjeg svijeta čitatelju ima dodirnih točaka s poezijom.

Matijević crta u tehnici tuša i pera kojima sjenča prethodno izrađene crteže u olovci, a sve na kraju obrađuje i računalnim programima i aplikacijama. Rezultat je crtež bogat osjenčanim površinama (ne koristi kolor), ali izrazito preciznih i čistih linija i rubova. Dijaloški „oblačići“ su, sa stajališta uobičajenih suvremenih stripova, relativno rijetki, prevladavaju narativni okviri, no zbog kratkoće forme i snažne poruke (makar naizgled ona ni ne postojala u pojedinim stripovima zbirke), dinamika priče se ne gubi. Narativni okviri zapravo povlače čitatelja još koncentriranije u autorov (ponekad i zamišljeni) svijet. Vizualna čistoća jasnih rubova privući će i dio publike koji nije oduševljen „pjesničkim“ stripovima per se.   





Nema komentara:

Objavi komentar