četvrtak, 17. lipnja 2021.

Subota je dan za autorski strip

 




Na 24-om izdanju Crtani Romani Šou-a, između niza zanimljivih događanja, prezentacija, izdanja i autora, očekuje nas i jedan dio dana posvećen – autorskom stripu.

Dakle, u subotu, u 11 sati, kreće pravi mini-segment festivala, kojeg otvara udruga Hrvatski autorski strip sa svojim novim časopisom za kulturu i umjetnost – Strip-PREFIKS.

Iako osnovani tek prošle godine, naš mali produkcijski pothvat uspio je i polučiti određene rezultate. Prošle godine smo se predstavili strip-albumima Domagoja Rapčaka i Tihomira Matijevića, a ove kako smo i najavili strižemo s časopisom i strip-albumom, kojeg nominalno vodimo kao umjetničku knjigu, ali o tome nešto više u kasnijim recima.

Naravno, u ovom pothvatu nismo sami, ekipa iz OHOHO festivala predstavit će i treći broj istoimenog fanzina, no krenimo redom.

Strip-PREFIKS, časopis za kulturu i umjetnost, produkcijski je pothvat uredništva časopisa kojeg čine Marko Dješka, Korina Hunjak, Mihaela Erceg i Saša Paprić.

Cilj uredništva je bio prikupiti ogledni presjek domaće autorske strip-scene, pa su tako svoje stripove objavili Helena Janečić koja donosi dnevnički zapis u formi stripa o izazovima rada po narudžbi, Antonio Filipović jednu pravu helenističku akciju, Sara Bernat jednotabloid o čudnoj kući, a Radovan Popović nas vodi u tminu ponoći.

Galerije alternativnog strip jezika i ilustracija potpisuju Kalara Rusan – Klarxy i Dominik Zdenković.

Naravno, ni uredništvo se nije bavilo samo uređivanjem časopisa, pa tako ovaj prvi broj otvara Korina Hunjak s jednim potentnim distopijskim SF-om, Marko Dješka se vraća svojoj vještici Aniti i njenim novim avanturama, Mihaela Erceg donosi priču o jednoj Eni, a Saša Paprić u dva intervjua razgovara s autorima Vinkom Barićem i Ivanom Marušićem. 



Nakon predstavljanja ovog novog produkcijskog iskoraka, u podne se vraćamo nešto klasičnijoj formi, strip-albumu Irene Jukić Pranjić – Dnevnik snivanja i filozofiranja. 

Naravno, ovo je samo naoko klasičnija forma jer je Dnevnik snivanja i filozofiranja sve samo ne običan strip-album.

Prvo što čitatelj može spaziti je neobičan format izdanja, a i činjenica da nema nikakvih natpisa na koricama. Zapravo, ono što je bio Irenin cilj jest bio napraviti izdanje koje će što više nalikovati originalu u kojem je nastalo – malenoj crvenom knjižici za crtanje.

Velik trud je uložen da bi se ta knjižica za crtanje vjerno prenijela u digitalni format, a zatim i otisnula.

Narativno, ovo je poetički umjetnički esej o snovima i paralelni svjetovima kojeg je Irena započela raditi u namjeri da zaista vodi dnevnik snova, ali tijekom crtanja su joj naišle razne zamamljive misli o prirodi snova i o paralelnim svjetovima, unutarnjim svjetovima, iz kojih izvire umjetnički impuls.

Irena na CRŠ dolazi u sklopu turneje promocija ove umjetničke knjige, nakon uspješno odrađenog pulskog Sanjam knjige festivala te Animafesta, publiku će obradovati i jednim iznenađenjem vezanim za ovo izdanje.



Ovaj mini-segment autorske produkcije zatvara ekipa sa OHOHO festivala, točnije fanzina OHOHO, a čiji je treći broj, u trenutku pisanja ovog teksta u završnim fazama tiska. Svježe da svježije ne može biti, iz tiskare do čitatelja za manje od 24 sata.

Fanzin će predstaviti, uz moderatora Franju Paragu, jake autorske snage, čija su umijeća naširoko znana – Helena Janečić, Mihaela Erceg, Matija Pisačić i Darko Macan.

 

Dođite i podržite autorsku scenu, u subotu, 19. 06. od 11:00 do 14:00 sati u Tvornici Kulture!





Hrvatski autorski strip,

Odsjek za odnose s javnošću 



Nema komentara:

Objavi komentar