utorak, 19. listopada 2021.

OHOHO festival stripa i street arta / 2021.

 

Od 29.9. do 3.10.2021. u prostoru AKC Medika u Zagrebu odvio se još jedan OHOHO festival stripa i street arta u organizaciji udruge Attack, a umjetnički ga predvodeći Lea Kralj Jager i Marko Dješka, što se tiče strip-sekcije, te Mario Miličić koji je bio zadužen za street art odnosno oslikavanje zidova Medike u vrijeme trajanja festivala. Program festivala oformljen je sa ciljem da pruži novu platformu gdje se mogu povezati te ostvariti suradnje afirmiranih autora i novih umjetnika sa lokalne strip scene.

I ove godine na festivalu je predstavljen široki dijapazon autora i autorica kako u generacijskom smislu tako i stilski, te se među njima može naći veliki raspon i od underground, do potpuno mainstream izričaja. 

Posjetiteji izložbe u Galeriji Siva Izložba mogli su vidjeti po jednu tablu od svakog stripa iz novog broja OHOHO zina koji je ispunjen radovima pristiglima na javnom pozivu na temu 'ljubavni trokut'. Uz njih, dva zida galerije prekrivena su ilustracijama dvoje mladih umjetnika Ivane Geček i Marina Remića.






 

Osim otvorenja ove izložbe u Galeriji Siva u Mediki posjetitelje festivala, koji su se slili u dvorište Medike oko 19h, dočekala je promocija OHOHOtina #3. Valja napomenuti da su prethodna dva broja također urađena za zadane teme: OHOHOzin#1 (tema subverzija i antifašizam) i OHOHOzin#2 (tema Slavenska mitologija i folklor). OHOHOzin#3 nagrađen je i najboljim magazinom na SUPERTOON internacionalnom festivalu animacije i stripa. Za treće izdanje pristiglo je mnoštvo radova, a među izabranima su stripovi Darka Macana, Matije Pisačića, Jana Škrinjara, Korine Hunjak, Lee Kralj Jager, Helene Janečić, Lucije Mitar, Mihaele Erceg, Simona Bogojevića Naratha, Sare Divjak, Anamarije Kvas, Marka Dješke, Ivana Svaguše, Katarine Kuljanski te Ivane Geček koja je i odgovorna za cijelokupni vizualni identitet OHOHO festivala 2021. 

Na samoj promociji su sa moderatorom Darkom Josipovićem govorili urednici Lea Kralj Jager, Marko Dješka, te također autorice Ivana Geček i Helena Janečić. 






Drugi dan festivala posjetitelji su imali priliku prisustvovati promocijama najrecentnijih izdanja na području stripa, a među prvima u programu, već od 17h, našao se strip-album 'Smak' mladog umjetnika Marina Remića. Usljedile su prezentacije putem koji su posjetitelji OHOHO-a imali priliku upoznati razne domaće autore i autorice, ako ih već nisu susreli i prije (što je teško za povjerovati s obzirom da su se među gostima našla poprilično velika imena). Tihomir Tikulin je tako u dvorištu Medike predstavio kultni fanzin 'Endem' u razgovoru s Darkom Josipovićem. Zatim je sljedilo predstavljanje strip-časopisa 'StrOp' Darka Macana kojega je predstavljao on, glavom i bradom, skupa sa Stipom Kalajžićem i Matejem Stićem. Zatim, udruga Hrvatski autorski strip je predstavila novi časopis na sceni ‘Strip-Prefiks’ uz uredništvo Sašu Paprića, Korinu Hunjak, Marka Dješku i autoricu Helenu Janečić.

Važno je napomenuti da je cijelo to vrijeme u dvorištu Medike bio organiziran i strip-buvljak na kojem su se prodavali stripovi spomenutih nakladnika, ali i Komikaza sa Ivanom Armanini, Matrijaršijom sa festivala Novo Doba iz Srbije te Stripburgerom iz Slovenije. Tu su bile i dvije dizajnerice Lucia Borjas i Lucija Mitar (Šimšmiš) koje su prezentirale svoje dizajnerske (uradi sam) proizvode (torbe, majice, printeve, sitotisak, prišivke i ostale autorske radove). Također, od petka do nedjelje je trajalo i oslikavanje prostora Medike u sklopu street art sekcije festivala.

After drugog dana festivala je začinio Slovenski kant-autor Martin Removeš band


 



















Smatramo da je ova godina bila najuspješnija od prethodne tri, po pitanju količine posjetitelja festivala, ali i ostvarenja suradnje hrvatskih nezavisnih umjetnika/ca kao i njihovo povezivanje s međunarodnim kolektivima, pojednicima/kama, udrugama, umjetničkim skupinama, sličnim festivalima na međunarodnoj razini. Tome možemo ztahvaliti gostovanju i suradnji sa Pijom Nikolić iz Festivala Tinta iz Ljubljane (Slovenija), Davidom Krančanom iz strip magazina Stripburger (Slovenija) te Milomirem Stefanovićem iz kolektiva AKC Matrijaršija (Srbija) koji su treći dan festivala predstavili svoj rad također u dvorištu Medike. 

Večer je zatvorio punk koncert Debelog predsjednika kojemu su prethodile poredgrupe Diverzant, Kurve, Friend Brain i Immobile.

 













Nema komentara:

Objavi komentar