subota, 6. studenoga 2021.

XII. 24-satno crtanje stripa

 





Eto stiglo nam je i XII. 24-satno crtanje stripa, čime nitko nije previše iznenađen jer se ovaj čoporativni strip-maraton duboko ukorijenio kod autora i autorica stripa.


Redovnim sudionicima u Zagrebu, Splitu i Osijeku, ove godine se pridružuju i kolegice i kolege iz Rijeke te se nadamo da će 24-satno crtanje stripa postati redovnim događanjem na riječkoj strip-sceni.


Iako je većina ekipe upoznata s bitnim odrednicama ovog maratona, ipak da ponovimo glavne postulate 24-satnog crtanja stripa.


Ovaj izazov je osmislio strip-autor Scott McCloud, 1990. godine kao kreativnu vježbu u kojoj sudionici imaju cilj nacrtati 24 stranice stripa unutar 24 sata.


Crtajući tom brzinom ne dobivaju se uvijek produkti profesionalne razine, ali je svakom sudioniku omogućeno da vidi kako dobro umije raditi pod pritiskom.


Vježba je, usto, jednako korisna profesionalcima kao i početnicima ili potpunim amaterima pa ne treba čuditi što su održava diljem svijeta.


Kod nas je 24-satno crtanje stripa krenulo na inicijativu Darka Macana, prvo u Zagrebu, a već slijedeće godine se pridružuju Split i Osijek, no s jednom malom razlikom u odnosu na izvornu zamisao Scotta McClouda, a to je – tema.


Dakle, tema ostaje nepoznatom sve do samog početka maratona, što čini stvari još zanimljivim, pogotovo iz razloga što onda sudionici mogu i usporediti kako je tko došao do određenih rješenja.


Dosadašnje teme su bile: 2010. Prva ljubav, 2011. Divlji zapad, 2012. Bajka, 2013. Dan i noć, 2014. Invazija, 2015. Opstanak, 2016. Teška odluka, 2017. Gost, 2018. Granica, 2019. Prava stvar i 2020. Mjere.


Kad smo kod mjera, pored onih koje propisuje Vlada RH, a kojih se treba pridržavati, imamo i neku standardnu uputu za sudionike 24-satnog:


- Treba se prijaviti na službenoj stranici: KLIK!

- Ponijeti vreće za spavanje ili deke, ako se netko bude želio odmoriti

- U slučaju izostanka sponzora za hranu i piće, donijeti sa sobom sendviče, osvježavajuće napitke i kavu

- Nositi sa sobom svoj pribor, papire A4 (zbog lakšeg skeniranja), olovke, tuš, rapidografe

- Doći pola sata prije početka kako bi se svi smjestili

- Pušenje nije dozvoljeno
 

Iako jest cilj nacrtati 24 stranice stripa isto nije i obveza. Bitne osobine ove manifestacije, uz onu temeljnu – provjeru osobnih mogućnosti, su: upoznavanje, druženje i dogovori oko novih projekata, a zapravo predstavljaju jedan zabavan i kreativan dan.

Na kraju, ovogodišnji logo i banner izradila je umjetnica iz Varaždina - Ivana Geček, čije stripove možete čitati u trećem broju OHOHO-zina ali u skorašnjem drugom broju časopisa Strip-PREFIKS

Nema komentara:

Objavi komentar