nedjelja, 28. studenoga 2021.

Promocija drugog broja časopisa za umjetnost i kulturu Strip-PREFIKS u Muzeju Suvremene umjetnosti u Zagrebu

 


Srijeda je dan za strip u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Ne inače i ne bilo koja srijeda, već ova sad srijeda, 01. prosinca 2021., s početkom u 18 sati, publika će imati priliku doći na predstavljanje drugog broja časopisa Strip-PREFIKS. Sam časopis je autorski projekt četvero urednika – Marka Dješke, Korine Hunjak, Mihaele Erceg i Saše Paprića, koji su si uzeli za cilj, unutar produkcijskog okvira udruge Hrvatski autorski strip, prirediti presjek suvremene domaće autorske strip-scene.

Prvi broj je izdan u lipnju 2021. i završio je svoj promocijski ciklus koji je bio prilično šarolik. Premijera prvog broja je bila u Zagrebu, na 24. Crtani romani šou, a zatim su se nizale promocije i festivali – 23. Balkanska smotra mladih strip-autora u Leskovcu, Međunarodni festival animiranog filma i stripa – Supertoon u Šibeniku, u strip-čitaonici Mrkli Mrak u Puli, pa na Konvenciji fantastike – Rikon u Rijeci, 15. Novosadskom strip-vikendu, na 14. Clubture Forumu u Osijeku i za kraj na Festivalu nezavisnog stripa i street arta – OHOHO u Zagrebu.

Istodobno s promocijskim ciklusom prvog broja trajale su i pripreme za drugi broj, a usvojen je i prijedlog o povećanju broja stranica, s 84 na 104, a što je zapravo direktni rezultat podrške publike, odnosno čitatelja, naime, prodajom prvog broja financiran je tisak drugog, pa se može reći da je ovaj časopis gotovo samoodrživ.  

No, svega ovoga ne bilo bez kvalitetnih autora, u prvom redu uredništva koje nosi svaki broj, a zatim i ostalih autora koji su odlučili ustupiti svoje radove za objavu. Tako u drugom broju imamo prilike pročitati stripove, intervjue i tekstove koje potpisuju Matej Stić, Athan, Jan Škrinjar, Nikola Čižmešija, Marko Dješka, Mihaela Erceg, Midhat Kapetanović, Saša Paprić, Ivana Geček, Marko Zets Prpić, Sara Divjak, Marko Stojanović, Milorad Vicanović, Aljoša Tomić i Ivona Đenović.

Drugi broj slijedi zacrtanu formulu iz prvog broja koja ima za cilj predstaviti široku lepezu strip-izričaja, od klasičnog do alternativnog strip jezika ali i intervjue u kojima se može saznati više o uspjehu i radu autora, pokoji savjet o samoj tehnici izrade stripova te uživati u ilustracijama odabranih autora.

Uspjeh prvog broja neminovno je morao dovesti i do toga da svoju premijeru drugi broj ima upravo u tako značajnoj instituciji kao što je Muzej suvremene umjetnosti. Stoga, u srijedu izdvojite malo vremena i navratite u 18 sati do Avenije Dubrovnik 17, gdje će strip-banda u sastavu: Matej Stić, Jan Škrinjar, Marko Dješka, Korina Hunjak i Saša Paprić uz moderiranje Filipa Kelave predstaviti novi broj Strip-PREFIKSA. 





























Muzej suvremene umjetnosti - informacija o epidemiološkim mjerama

Sukladno Odluci Stožera civilne zaštite RH od 12. studenog 2021. godine, od 16. studenog za posjet Muzeju suvremene umjetnosti potrebno je predočenje važeće EU digitalne Covid potvrde, ili drugi odgovarajući dokaz, ili negativan test ovlaštene ustanove i laboratorija.

Drugi odgovarajući dokaz ostvaruje se potvrdom liječnika primarne zdravstvene zaštite o preboljenju bolesti Covid-19, koje uključuje i preboljenje u statusu tzv. „vjerojatnog slučaja“, te preboljenje uz cijepljenje jednom dozom cjepiva unutar 8 mjeseci od preboljenja, ali da nije prošlo više od 12 mjeseci od preboljenja.

Ova odluka ne primjenjuje se:

* na osobe mlađe od 16 godina
* na osobe koje prate osobu koja se ne može brinuti za sebe
* na osobe kod kojih postoje kontraindikacije za cijepljenje ili dovršetak cijepljenja bilo kojim cjepivom protiv Covid-19, što se dokazuje liječničkom potvrdom.

Cjelokupan tekst Odluke Stožera Civilne zaštite RH od 12. studenog 2021. godine potražite na linku:

https://civilna-zastita.gov.hr/UserDocsImages/CIVILNA%20ZA%C5%A0TITA/PDF_ZA%20WEB/Odluka%20-%20obvezno%20testiranje.pdf

Iz sigurnosnih razloga, tijekom posjete Muzeju suvremene umjetnosti, ljubazno Vas molimo da se pridržavate sljedećih mjera:

* nošenje zaštitne maske
* dezinfekcija ruku na ulazu u zgradu
* održavanje fizičke distance
* izbjegavanje dodirivanja predmeta
* upis u evidenciju na ulazu u zgradu (ime, kontakt telefon i/ili email)

Molimo vas da vodite računa da je broj posjetitelja pojedinim programima ograničen epidemiološkim mjerama. MSU vam omogućuje da se unaprijed prijavite na programe koje želite posjetiti. Nije moguće sudjelovati u programu ako je maksimalna kvota sudionika već popunjena.

Ako imate simptome respiratornih bolesti (povišena tjelesna temperatura, kašalj, i sl.) molimo vas da ostanete kod kuće i posjetite MSU nakon što simptomi prođu



Nema komentara:

Objavi komentar