srijeda, 21. svibnja 2014.

Humanoidi


U Vinkovcima, u prostorijama Centra znanja, 20. svibnja trebala je biti održana promocija strip-albuma Posljednji Fan. Zbog poplava koje su pogodile slavonske županije odlučili smo modificirati program na način da je pored promocije Posljednjeg Fana održana i humanitarna aukcija strip - albuma i strip - tabli.

Organizacijski dio ove promocije i aukcije su izveli Toni Šarić iz udruge RARE iz Vinkovaca i Željko Gašić iz udruge StripOs iz Osijeka. 

Tročlana StripOs ekspedicija u sastavu Tatjana Ivegeš-Wilhelm (fotograf - reporter), Miran Blažek (profesor na ALU Osijek) i potpisnik ovih redova stigli su u Vinkovce prema planiranom vremenu, za nekih 40-ak minuta, a tada su već počeli pristizati i ostali posjetitelji. Toni Šarić je već bio u Centru znanja, odlično uređen i opremljen prostor, pravi biser za promociju.

Među prvima stigao je Nenad Barinić na svojem katalogu, točnije motoru Kawasaki VN900 Classic koji služi i kao katalog za airbrush radove. Ubrzo se pojavio i Željko Gašić u pratnji kombinirane vinkovačko - osječke ekipe, za koju pretpostavljam da je sudjelovala u otpremi paketa koje smo unutar udruge StripOs skupili za područja pogođena poplavama.

Zadržavši se malo duže u razgovorima ispred Centra znanja smo malo i premašili najavljeno vrijeme početka, no atmosfera je bila izuzetno prijateljska i neformalna pa tako to kašnjenje nije nikome smetalo.

Po dolasku Zlatana Zuhrića - Zuhre i Marka Dješke u pratnji Markove djevojke Ivane i druga Paje (oboje se pojavljuju u strip - albumu Posljednji Fan, op. a.) zauzeli smo mjesta i program je mogao otpočeti. 

Toni Šarić je izrekao pozdravne riječi okupljenoj publici (cca. 20 - ak ljudi), a meni je pripala dužnost najaviti Zuhru i Marka. Ovaj uigrani promoterski dvojac, kako sam ih najavio, nije me demantirao.

Nakon pretpremijere na Interliberu, premijere u Studiju smijeha, te promocija u Knjižari Nova u Osijeku i na CRŠ-u, ovo je čak četvrta promocija. Nije ih omeo, iako mu to nije ni bila namjera, ni drug Pajo u ulozi prekidača i komentatora, čak štoviše, njegovi uvidi su pridonijeli opuštenoj atmosferi.


Promotivni dio je imao dva dijela. U prvom dijelu, autor strip - albuma je iznio kronološki pregled nastanka i objavljivanja pojedinih epizoda Posljednjeg Fana, počevši od magazina STRIPOS gdje su objavljene prve dvije epizode pa sve do odluke o izdavanju strip - albuma u kojem je priča zaokružena trećom epizodom te bonus stripom posvećenom pokojnom Đuri Utješanoviću. Također, strip - album je upotpunjen i uvodnikom kojeg potpisuje Zuhra, pogovorom kojeg potpisujemo kolega Krajken i ja te komentarima Krešimira Zimonića i Darka Macana.Također, Marko nije propustio iznijeti osnovne motivacijske finese koje su ga nagnale da nacrta ovaj odličan strip, izdavanje kojeg je u konačnici postalo moguće zahvaljujući programu Ministarstva kulture RH (bilježimo se s štovanjem). 


Drugi dio je započeo Zuhra obrazloženjem svoje uloge "kviska" u ovim promocijama, naime, osim što je autor predgovora, Zuhra je i jedan od likova u samom strip - albumu. Također, kao neizostavni član komičarske skupine Večernja škola, Zuhra je pravo vrelo podataka o nastanku, razvoju i završetku tog projekta koji je desetak godina nasmijavao brojne generacije. Iako sam već poslušao Zuhrino izlaganje prilikom promocije u Osijeku, ovo nije bilo ništa manje zanimljivo. Ovom prilikom, između ostaloga, Zuhra se osvrnuo na gotovo nikakvu proizvodnju domaćih humorističnih sadržaja na televizijama s nacionalnom pokrivenošću. Vidjelo se da je to "njegova tema" i publika je dobila detaljno obrazloženje. Izdvojio bih zanimljiv detalj poput onoga da su televizijske kuće s nacionalnom pokrivenošću zakonski obvezne proizvoditi vlastite sadržaje, no tome se doskočilo na način da se razne astro - magijske emisije vode pod tim stavkama. U konačnici im ispadne jeftinije kupiti razne sapunice, te tu i tamo nešto skrpati (Ples s žlijezdama i sl.). Zaista lukavo, nema što...


Po završetku predstavljanja, koje je trajalo gotovo sat i pol, publika je svojim pitanjima također pokazala da je na razini te da ju zanima kako Markov tako i Zuhrin kreativni opus. Dakle, može se zaključiti kako je promocija bila uspješna jer predstavljen je nastanak i sama bit strip - albuma, mogli su se čuti podaci iz prve ruke o Večernjoj školi te se time dobila kvalitetna nadgradnja svih onih razloga zašto je Večernja škola bila toliko popularna.


Nakon promocije imali smo pauzu za popravit' šminku te se ubrzo pristupilo drugom dijelu programa - humanitarnoj aukciji. Humanitarnu aukciju je vodio Toni Šarić, a u ponudi su, osim izdanja Biblioteke StripOs, bili i originalni radovi Dubravka Matakovića, Paje Pakšua i Nenada Barinića. Duc je ponudio strip - tablu Povratak Tonb Rajdera 8, Pajo strip - tablu U prolazu, a Nenos je donio pregršt tabli i kadrova iz raznih stripova. Lijepa količina, a pravi duel se vodio oko Povratka Tonb Rajdera 8, kada je ponuditelj iz Vinkovaca nadmašio ponuditelja iz Osijeka te je time Povratak Tonb Rajdera 8 ipak ostao u Vimkovcima. Skupljeno je 3.970,00 kuna, a time su, dan poslije, kupljene potrepštine koje su predane u Prihvatnom centru Otok onima kojima su u ovom trenutku najpotrebnije. Mlađima u Prihvatnom centru Otok donirani su i stripovi Biblioteke StripOs. Zahvaljujemo se svima koji su sudjelovali u aukciji i time pomogli svojim sugrađanima. 

Dio atmosfere je svojim objektivom uhvatila i Tatjana pa sami prosudite isplati li se doći na naše promocije.





























































Foto: Tatjana Ivegeš-Wilhelm
Tekst: Saša Paprić

Nema komentara:

Objavi komentar