subota, 7. lipnja 2014.

EDIT-COMICS radionica u Slavonskom Brodu

Projekt EDIT-COMICS odveo je ekipu StripOsa ovaj puta u Slavonski Brod.
U Spomen domu Dragutin Tadijanović održane su radionice stripa i filma u okviru projekta EDIT–COMICS, koji uz potporu Zaklade Kultura Nova realiziraju Udruga ljubitelja stripova StripOs Osijek i nositelj projekta Udruga ljubitelja filma RARE Vinkovci s partnerima. Projekt se odvija u sedam županija, a partneri su udruge iz Varaždina, Zaboka, Čakovca, Osijeka, Zagreba, Vinkovaca i Slavonskog Broda. Radionice su se održavale u organizaciji partnerske Udruge PUŽ i domaćina Tvrtka Matanovića, uz suradnju Kustosice Spomen doma Dajane Breznik.

Dvodnevnu radionicu crtanja stripa vodio je trenutno najzaposleniji član StripOsa Nenad Barinić. Kroz uvod o počecima stripa djeca su se upoznala s osnovama, kadriranjem i rasporedom te uz zajedničku razradu scenarija prešla na crtanje stripa prikladne tematike. Djeca su raspirila svoju maštu i smislila kako je Ivana Brlić Mažuranić dolazila na ideje za svoje pripovjetke.
U sklopu filmske radionice koju vode Anton Papić i Filip Meštrović iz Udruge RARE prvi dan djeca su se učila služiti kamerom i upoznavala s njenim dijelovima, a drugog dana na red je došla montaža i završna obrada snimljenog materijala. Učenici su snimali reportaže s mjesta događanja, sastavljali pitanja i radili intervjue sa sudionicima.

Partneri projekta - Udruga VANIMA iz Varaždina, koju su predstavili Hrvoje Selec i Manuel Lazar, prezentirala je učenicima svoj rad i Festival VAFI uz jednosatnu projekciju kvalitetnih animiranih filmova iz festivalskoga programa Vafi senior.











































Tekst i foto: Tatjana Ivegeš - Wilhelm

Nema komentara:

Objavi komentar