četvrtak, 30. travnja 2015.

StripOs posjetio Varaždin i VAFI 6

VAFI - Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih Varaždin (21.-26. travnja) na svom šestom izdanju već drugu godinu za redom ugostio je StripOse i njihovu radionicu crtanja stripova. Dvodnevne radionice vodio je najzaposleniji član Udruge StripOs - crtač stripova i ilustrator Nenad Barinić, a pohađala su ih djeca od 7 do 11 godina.
Kroz uvod o počecima stripa djeca su se upoznala s osnovama, kadriranjem i rasporedom te prešla na crtanje stripa prikladne tematike. Priča je višestruko vezana uz Varaždin; kao i glavni partner festivala, Australija, glavni likovi stripa su iz Australije- glavni lik je klokan koji opisuje druge neobične životinje koje tamo žive... Scenario je prema dobnoj skupini polaznika napisala i prilagodila Tatjana Ivegeš - Wilhelm koja je ujedno na radionicama asistirala Nenadu te animirala djecu.
Radionici su nazočila i tri gosta festivala, dječaci iz Grčke od kojih jedan već ima iskustva sa stripom; Antonis avanture svoga superjunaka Electron mana ima već u gotova četiri strip albuma koja mu je ukoričio djed.
Iako su se svi polaznici doista trudili, a neki i znatno napredovali do završetka radionica, posebno se istakla i ugodno nas iznenadila samozatajna djevojčica Izabela koja je tiho i marljivo crtala puno više od očekivanog i dodavala mnoštvo detalja svakom radu pa je za svoj trud nagrađena strip albumom Borivoja Dovnikovića iz StripOsove naklade. Ovim putem se uz pozdrav još jednom zahvaljujemo svim polaznicima na sudjelovanju i poručujemo im neka samo tako nastave.


Na Najmlađem Hrvatskom Sveučilištu - Sveučilište Sjever u sklopu kolegija Medijska komunikologija - Smjer Multimedija, oblikovanje i primjena, ugostio nas je profesor dr.sc. Darijo Čerepinko u suradnji sa Studijom VANIMA; Nenad Barinić održao je u petak 24.04. pred stotinjak zainteresiranih predavanje o stripu kao mediju te pojasnio sve korake od ideje do realizacije stripa iz vlastitoga iskustva.

Srdačni domaćini pobrinuli su se da gostima i suradnicima ne nedostaje sadržaja pa su tako posjetili više zanimljivih događanja, uključujući izložbu radova dragog Krešimira Zimonića i posjet ateljeu umjetnice i ilustratorice Suzane Bernat, poznatije kao Suzika.

Uz to su se StripOsi družili s puno zanimljivih ljudi iz raznih krajeva svijeta koji se bave animacijom i pogledali mnoštvo odličnih animiranih filmova.
Djelić posjećenog možete pogledati ovdje, a kako je StripOsima bilo prethodne godine na VAFI-ju 5 možete pogledati u ovom izvještaju:




Tekst i foto: Tatjana Ivegeš - Wilhelm

Nema komentara:

Objavi komentar