četvrtak, 8. listopada 2015.

Otvorena izložba comiXconnection u Vukovaru


U Gradskom muzeju Vukovar, u baroknom zdanju dvorca Eltz, jučer je otvorena međunarodna izložba alternativnog stripa - comiXconnection

Vukovar je 17. europski grad koji je ugostio ovu izložbu, a publika je imala priliku čuti opširno izlaganje o samom projektu koji za cilj ima povezivanje strip-produkcija i strip-autora čiji su radovi izloženi.

Ujedno, Vukovar je i zadnja destinacija ove izložbe u središnjoj i istočnoj Europi. Naime, nakon Vukovara izložba se vraća u Njemačku gdje će nakon analize učinaka nastaviti svoj put, no o tome jednom drugom prilikom.

Samom otvaranju prisustvovalo je 60-ak posjetitelja, a pohvala za to ide suradnicima iz Vukovara jer su ovim otvorenjem nadmašili (barem što se tiče odaziva publike) prošlogodišnje otvaranje u Muzeju Slavonije

Izložbu je uvodno predstavila ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ružica Marić, a nakon nje izložbu je opširnije predstavila Ivanka Miličić, ravnateljica Hrvatskog doma Vukovar, koja je pak stalna suradnica Udruge StripOs i uz čiju svesrdnu pomoć i lavovski angažman već godinama Vukovarska publika, ali i njihovi gosti, imaju priliku vidjeti modernu strip-produkciju i prateće sadržaje. 

Zaključni opis bitnih elemenata izložbe predstavila je Beate Wild - autorica i voditeljica projekta, a posebno zanimljiv detalj je bilo proširenje projekta s inicijalnih pet zemalja (Rumunjske, Mađarske, Srbije, Hrvatske i Slovenije) na šestu - Bosnu i Hercegovinu. Dakle, prije Vukovara i Zagreba, izložba je postavljena u Sarajevu u sklopu Stripiti festa, a što je odličan primjer povezivanja sadržaja. 

Završna riječ otvaranja pripala je članovima Udruge StripOs iz Vukovara, Domagoju Rapčaku i Nenadu Bariniću. I dok je Domagoj odmah naveo kako nema običaj govoriti na otvorenjima, Nenad je daljnje pojasnio Domagojevo predstavljanje strip-radionica, odnosno škole stripa koju će tijekom trajanja postava (do 31. listopada 2015.) zajedno voditi. Također, uz osnovnu izložbu, postavljene su i originalne strip-table navedenih autora i bez obzira na upućenost u njihov rad lijepo je bilo vidjeti nešto što još do sada nije bilo izloženo ili objavljeno. 

Strip-radionice, prema već ustaljenom i niz puta provedenom obrascu, imaju za cilj naučiti polaznike istih o osnovama stripa ali i kao konačni rezultat dobiti gotove stripove spremne za tisak tj. objavu. Naravno, tu je magazin StripOs, kao inkluzivni okvir, pa je sasvim izgledno da će polaznici radionica moći vidjeti svoje stripove i u tiskanom izdanju u jednom od narednih brojeva magazina. 

Nakon tog podužeg otvaranja, ipak je ovo veliki međunarodni projekt, publika je pozvana da ne ode praznih ruku s izložbe jer su strip-autori zauzeli dva stola i demonstrirali svoje umijeće crtavši za publiku po njihovim željama. Tako je nastalo dvadesetak crteža koji će zasigurno ostati trajnom uspomenom na ovo odlično otvorenje.

Uz to, Domagoj je pred publikom izveo demonstracijsko oslikavanje stolice koja nakon završetka ostaje trajnim dijelom postava ove izložbe i pridružuje se preostalih 20 stolica do sada oslikanih na svim dosadašnjim postajama.

Atmosferu i događanja s izložbe svojim objektivom uhvatila je Tatjana Ivegeš-Wilhelm, pa do sljedećih druženja u Vukovaru u sklopu programa postava izložbe ove fotografije služe i kao motivacijski činilac onima koji nisu bili u prilici posjetiti izložbu da isto učine. 


























































































Foto: Tatjana Ivegeš-Wilhelm
Piše: Saša Paprić

Nema komentara:

Objavi komentar