nedjelja, 8. studenoga 2015.

Čeličenje kulture





Iako je Zekićeva momčad pobijedila HNK (svaka sličnost ove skraćenice s Hrvatskim narodnim kazalištem je izuzetno čudna) Hajduk 1:0, ipak je ovu subotu bolja opcija bila odlazak na javnu tribinu "Abeceda nezavisne kulture - razgovor s predstavnicima organizacija". 

Javna tribina je održana u Kulturnom centru Eurodom kao prateći segment izložbe "Nezavisni prostori - prostori nezavisnih 1988. - 2015.".

Sama izložba predstavlja ono što Osijek uglavnom nema - nezavisni prostor - prostor nezavisnih, a što neki drugi gradovi u RH, kao, imaju.

Naravno, cilj ove izložbe nije nikakav in your face, već jednostavno prikazati - može se.

Posebno je zanimljiv prateći katalog izložbe, tiskan u obliku brošure s 20 stranica, a koji predočava zamisao projekta - mapiranje i analizu prostora nezavisne kulture.

Dakle, prikazani su nezavisni prostori kronološki od 1988. pa do 2015. Isti su postojali ili još uvijek postoje u Zagrebu, ali i u Labinu, Kutini, Čakovcu, Rijeci, Splitu, Puli, Karlovcu, Osijeku i Križevcima (na plakatu koji prikazuje nezavisni prostor K.V.A.R.K / Klub kulture Križevci se nalazi i strip Dark City Crosstown Saše Ištoka, objavljen u magazinu StripOs, br. 6, 2011.).

Javnu tribinu moderirala je novinarka i urednica portala Kulturpunkt.hr Matija Markovčić. Tribina je imala sasvim respektabilnu nazočnost, pa su tako tu bili predstavnici raznih kulturnih pokreta i udruga poput Saveza udruga Clubture, Booksa, Phonogram, Pop-up, Teatar to go, BarutanaSlama, PLANTažaPlesni studio Shine, Vuka, HDLU OsijekFormat © te naravno StripOs. Pored predstavnika udruga bio je i nekoliko zainteresiranih pojedinaca, no ukoliko sam nekoga propustio navesti - isprike zbog propusta. 

A i katkad je zaista teško čitati što pišem 

Prvenstveni motiv posjeta tribine je bila riječ "prostor" jer smo u potrazi za prostorom za 24-satno crtanje stripa koje će se ove godine održati po peti put u Osijeku, 21. i 22. studenoga 2015. No, Kulturni centar Eurodom je u potpunosti ne iskoristiv za najluđu strip feštu s ove strane Drave. Nema grijanja, pločica, toaleta, interneta i tako tih tričarija. No, bez brige prostor ćemo imati definiran tijekom slijedećeg tjedna pa će naša mala strip-kohorta opet raditi ono što najbolje zna (više informacija uskoro).  

Iako, Kulturni centar Eurodom nije pogodan za nama predstojeću operaciju, za ovu izložbu i prateću tribinu se pokazao gotovo funkcionalnim (doduše, nedostatak grijanja postao je problematičan nakon nekih dva sata razgovora, ali je barem ovaj tekst dobio naslov).

Tribina je započela uvodnim predstavljanjem sudionika iste i zaista je bilo zanimljivo čuti tko što radi i kako. Ako ništa drugo prisutan je solidan diverzitet kulturnih izričaja. Tribina je snimljena te će taj materijal biti ubrzo dostupan. 

No, do tada, može se reći da je naglasak tribine bio na problemima s kojima se udruge i pojedinci susreću u produkciji kulturnih sadržaja, pa se, kroz razgovor, nastojalo pronaći i neka rješenja tih problema. 

Rješenja su se kretala u smjeru nužnih prostora u kojima bi udruge imale nekakvu infrastrukturu, a tu je i navedeno da nedostatak formalnog produkcijskog prostora uvelike utječe na kvalitet sadržaja. 

Nadalje, obzirom na to da sudbina Kulturnog centra Eurodom ostaje neizvjesnom, predložena je svojevrsna inicijativa za formiranja saveza udruga koji bi nastupom en masse, možda, imao više utjecaja nego partikularni pristup. 

Za početak imamo e-mail listu kontakata pa ćemo vidjeti gdje će nas to odvesti. 

Neformalni dio razgovora je nastavljen u obližnjem kafiću, što je isto potrajalo oko 2 sata, pa pored toga što imamo samo nekakvu okvirnu zamisao, kao sudionici ove tribine smo se i ponešto bolje upoznali. 

U tom kontekstu, članovi Udruge StripOs, ali i ostali, su pozvani na večerašnju glitch/databending izložbu i radionicu umjetničke organizacije Format ©, s početkom u 19 sati u Reisnerovoj 137 (Osijek). 


Na kraju evo i nekoliko fotografija s tribine. 






















Tekst i foto: Saša Paprić






Nema komentara:

Objavi komentar