srijeda, 18. studenoga 2015.

24-satno crtanje stripa 2015.






21. i 22. studenoga 2015. u Galeriji „Kazamat“ (Vatroslava Jagića 2, Tvrđa) s početkom u 12,00 sati održat će se 24-satno crtanje stripa.

Udruga StripOs organizira ovu manifestaciju u Osijeku, no ista će se također održati i u Zagrebu, u Splitu i Sarajevu. 

24-satno crtanje stripa je disciplina u kojoj sudionici imaju za cilj nacrtati 24 stranice stripa na zadanu temu, koja ostaje nepoznatom do samog početka - točno u podne.

Izvorno, ovu disciplinu je osmislio američki crtač i teoretičar stripa Scott McCloud, a u RH (i šire) ovo čoporativno crtanje stripa je pokrenuto na inicijativu strip-autora Darka Macana.

Redovni sudionici ove manifestacije su već upoznati s detaljima ove discipline, ali uvijek ima mjesta i za nove sudionike.

Prvo što treba učiniti jest poslati prijavnicu sa slijedećim podacima:

- Grad u kojemu crtate:
- Ime i prezime:
- Adresa:
- Kontakt tel./mob.:

na e-mail adresu: prijava@24satnocrtanjestripa.com 

Moramo napomenuti kako je cilj nacrtati 24 stranice stripa, no isto nije i obveza.

Bitne osobine ove manifestacije, uz one temeljne provjere osobnih mogućnosti, su: upoznavanje, druženje i dogovori oko novih projekata, a zapravo jedan odličan kreativan dan.

Iako ova manifestacija jest namijenjena odraslim osobama, Udruga StripOs omogućuje i učešće mladih autora.

Do sada je to funkcioniralo na način da roditelji dovedu djecu i dogovore s organizatorima kada će po njih doći ili jednostavno ostanu u Galeriji „Kazamat“ koliko to već vrijeme dopušta. Valja reći i da su mladi autori imali potpuno ravnopravan tretman od strane organizatora te su imali priliku upoznati i ponešto naučiti od svojih starijih kolega.

Stripovi koji budu nacrtani tijekom ove manifestacije se skeniraju te zatim objavljuju na službenoj stranici http://www.24satnocrtanjestripa.com/ unutar kategorije grada u kojem se crta i pod-kategorije s imenom i prezimenom crtača. 

Ukoliko posjetite ovu stranicu moći ćete pročitati stripove s prethodnih manifestacija ali i uživo pratiti kako što biva nacrtano, odnosno objavljeno.

Najuputnije bi bilo za čitatelje pogledati stranicu negdje oko 20,00 sati jer su tada autori već u punom radnom naponu, ali možete nas i posjetiti u Galeriji „Kazamat“ uz napomenu da posjetitelji svoj posjet svedu na neku razumnu mjeru te ne ometaju crtače.

Što treba ponijeti, osim dobre volje?

- pribor za crtanje
- potrebnu količinu papira formata A4 (obzirom da veće formate nismo u prilici skenirati)
- hranu i piće po osobnom izboru

Od gore navedenih stavki, Udruga StripOs, će pribaviti veći dio, no za svaki slučaj (ako bi se nešto izjalovilo), molimo sve sudionike da imaju barem osnovno potrebno od navedenoga. 

Stripovi nastali na ovom 24-satnom crtanju stripa u Osijeku bit će tiskani u jednom od sljedećih brojeva magazina StripOs.








Na kraju valja podsjetiti i na prethodne strip-maratone, a stripove s istih možete pročitati, po godinama,  putem slijedećih poveznica (a time i steći uvid u razvoj sudionika): 2011., 2012., 2013. i 2014.

Za sva pitanja možete nas kontaktirati putem e-mail: stripos@gmail.com 






Nema komentara:

Objavi komentar