utorak, 1. ožujka 2016.

Izložba StripOs u Puli, 04. 03. 2016., DC Rojc





Izvorno, najava je pisana za publiku u Puli, za koje pretpostavljam da još nismo dovoljno zaspamali, pa otud uvod od Kulena bana pa do današnjih dana. 


Udruga StripOs, osnovna je u Osijeku 2008. godine i okuplja 160 članova iz Hrvatske ali i šire, tako da ovaj nastavak „Os“ zapravo označava sjedište iste. Osnovni cilj rada Udruge je promocija medija stripa, a ta promocija je ostvarivana kroz publikaciju magazina – StripOs (do sada je objavljeno 17 brojeva), izdavanje strip-albuma unutar edicije Biblioteka StripOs (12 strip-albuma objavljeno), organiziranje izložbi (70-ak do sada), organiziranje strip-radionica (100-njak do sada), organiziranje festivala Dani stripa (4 do sada) ali i općenito zanovijetanje bližnjih i daljnjih o tome kako su stripovi baš super.

Strip u Puli i strip u Osijeku, pored osobnih poznanstava pojedinaca koji se bave, na ovaj ili onaj način, stripom, ima poveznicu i u projektima koji se provode u oba grada. U prvom redu tu je 24-satno crtanje stripa, najluđa strip-fešta s ovu stranu žice, pa iako nas Zagreb i Split šišaju po kvantiteti bitno je da postoji okvir i kontinuitet. Također, jedna od boljih izložbi koja je proputovala naš komad Europe je i comiXconnection, međunarodna izložba alternativnog stripa (kod nas bi rekli autorskog) u organizaciji Muzeja europske kulture iz Berlina, a ista je bila postavljena u Puli, dok je Udruga StripOs uspjela tu izložbu nakon Osijeka upriličila i u Vukovaru.

Obzirom na to da već godinama planiramo zajednički projekt, napokon su se okolnosti poklopile, pa će ovim putem, kroz izložbu radova četiri strip-autora iz Udruge StripOs publika u Puli imati priliku bolje se upoznati s našim radom, kako kroz izložbu tako i kroz publikacije koje će biti dostupne tijekom izložbe. Nezaobilazan dio ovakvih izložbi, gdje su na otvorenju prisutni i sami strip-autori, jest i crtanje za publiku, pa će posjetitelji otvorenja ponijeti kući i pokoji crtež kao uspomenu na izložbu. Pa gdje to ima?

Ima u Puli, u Dnevnom boravku DC Rojca, u organizaciji Saveza udruga Rojca, 04. ožujka, otvorenje u 20 sati.






O autorima:


Roko Idžojtić rođen je 1976. godine u Virovitici, gdje pohađa osnovnu školu i jezičnu Gimnaziju. Diplomirao na Visokoj učiteljskoj školi u Osijeku (Učiteljski studij s pojačanim programom povijesti) 2004. godine., 2009. godine diplomirao na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, smjer likovna kultura, kiparstvo. Radi kao učitelj likovne kulture u OŠ Antuna Mihanovića u Osijeku i u OŠ „August Šenoa“ u Osijeku.Aktivno sudjeluje u radu Strip Cluba 85 (Virovitica), Udruge ljubitelja stripa StripOs (Osijek), Hrvatskog društva karikaturista (Zagreb) i Likovnog kluba Nikola Trick (Virovitica). Crta ilustracije, karikature i stripove. Trenutno crta karikature za tjednik Virovitički List. Ilustrirao dvadesetak izdanja (knjige, slikovnice, edukativne i didaktičke materijale...). Izlagao na preko sto-tridesetak skupnih izložbi i sedamnaest samostalnih. Sudjelovao je na desetak likovnih kolonija u Hrvatskoj i inozemstvu te vodio tridesetak strip radionica diljem Slavonije. Po scenariju Sonje Tomić nacrtao je strip-album o životu Svetog Roka.


Krešimir Pongrac rođen je godine 1980. u Osijeku. Član je Udruge ljubitelja stripa StripOs. Ilustracije i stripove crta otkad zna za sebe. Živi i ne radi u Osijeku.


Marko Dješka rođen je 1983. u Osijeku. Diplomirao je animirani film pri Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Dva studentska filma 'Kolinje' (2010.) i 'Sotonin sin' (2012.) poprimaju zapaženi uspjeh na mnogim festivalima. Nakon studija nastavlja se educirati na području razvoja i produkcije animiranog filma, te boravi na seminarima i rezidencijama izvan države gdje razvija vlastiti projekt 'Bul i Bal' koji je objavljen u obliku stripa u američkom magazinu Heavy Metal. Član je udruge Stripos od 2010. i svoj prvi album 'Posljednji fan' objavljuje u nakladi udruge StripOs. 2013. je proglašen najboljim mladim autorom stripa na Salonu stripa u Vinkovcima. Živi i crta na relaciji Osijek - Zagreb.



Stjepan Matić
rođen je 1995. u Slavonskom Brodu, pohađao je osnovnu školu u Županji ( do 2006.) i u Osijeku gdje nakon toga pohađa Školu primijenjene umjetnosti i dizajna ( 2010.-2014.), smjer Grafički dizajn. Trenutno živi u Osijeku gdje provodi dane u raznim aktivnostima, među kojima su neke vezane uz strip. Interes za strip je razvio sa 10 godina, gdje bi znao crtati stripove bazirane na igrici Worms. Dok je pohađao srednju školu saznao je za 24-satno crtanje stripa, s oduševljenjem se odmah prijavio i od tada objavljivao svoje stripove s godišnjeg maratona u izdanjima StripOs-a.


Priredio: Saša Paprić

Nema komentara:

Objavi komentar