srijeda, 20. prosinca 2017.

Još jedna s užitkom proživljena Stripokalipsa


Kako  to obično biva preživjeli smo još jednu apokalipsu. 
 
Već peta po redu organizirana Stripokalipsa, ovaj put  se održala u cafe baru Voodoo u Osijeku. Za razliku od pravih apokalipsi ova je bila  poprilično točna,  iako je počela je uz neizbježno malo balkanskoga kašnjenja koje je ovdje dio folklora, ali u odličnom raspoloženju prepunog Voodooa to se nije niti primijetilo, a kamoli da se tome prigovaralo jer svi kao da su znali da će ova Stripokalipsa biti jedno divno iskustvo unatoč tome što je drugi dio ove riječi Stripokalipsa  poprilično jeziv kako za ateiste, pa tako i za vjernike.

Stripokalipsa je putujući strip događaj  koji organizira nekolicina iskusnih strip entuzijasta okupljenih oko inicijative Hrvatski autorski strip (HAS). Tako je ova putujuća Stripokalipsa već pogodila Pulu, Valpovo i čak dva puta Donji Miholjac.
Ništa ovdje nije bilo prepušteno slučaju pa je tako kao moderator angažiran osječki novinar Mladen Kovačević, koji je za razliku od svojih prethodnih posjeta Voodoo u kojima odgovara na pitanja, ovaj puta imao priliku postavljati ih strip crtačima i onima koji su najzaslužniji za izlazak strip-albuma „70 godina gradske knjižnice Vukovar“.
Naime, ova već 5. Stripokalipsa bila je događaj koji je uključivao i predstavljanje strip albuma „70 godina gradske knjižnice Vukovar“ osječkoj publici. Prije predstavljanja strip-albuma bila je otvorena izložba radova Irene Jukić-Pranjić, Marka Dješke, Domagoja Rapčaka i Mislava Rotima i  na marginama otvaranja predstavila se inicijativa Hrvatski autorski strip, koju je predstavio domaćin događaja Saša Paprić.  Iskusni moderator  Mladen uz pomoć domaćina događaja Saše vodio je publiku kroz vrlo zanimljivi strip-album. 
Publici se u opuštenoj atmosferi kao prvi od  „četiri jahača  Stripokalipse“ predstavio  Vukovarac Domagoj Rapčak razgovarajući sa domaćinom i moderatorom o svom gradu, svojim tablama na izložbi, stripu „Boki i Ena idu u knjižnicu“ koji je dio albuma, ali o drugim projektima u koje je uključen. 

 
Kao „drugi jahač“ publici se predstavio službeni predstavnik nakladnika Gradske knjižnice Vukovar Vedran Sušac koji je govorio o razvoju same ideje i važnosti popularizacije stripa u knjižnicama pa  i samoj knjižničarskoj struci te je sve pozdravio u ime  Jelene Miškić, ravnateljice Gradske knjižnice u mandatu 2016.-2020. godine. 


Treći je pred publiku „dojahao“ Marko Dješka, već afirmirani osječki strip-crtač i animator, koji je govorio o svojim stripovima i ostalim projektima te ponešto i o stripu „Vodič za ljubavne početnike“ koji je, kao što pretpostavljate, također dio strip-albuma. 

Kako je posljednjeg jahača trebalo čekati, publici se sa svojim anegdotama oko nastanka ovog strip-albuma predstavila osoba zadužena za pripremu i obradu- Tatjana Ivegeš Wilhelm. Četvrti jahač Stripokalipse bio je Dubravko Mataković koji je  publici pojasnio način na koji nastaju njegovi stripovi i kako daje inspirativna imena svojim likovima,  pričao je i o stripu „ Knjiga koju nitko nije vratio“ koja je logično prema naslovu dio predstavljenog strip-albuma. Bilo je naravno riječi i o njegovom strip-albumu, koji je još u izradi, a već je podigao mnogo prašine – „Zgode i nezgode Ante Pavelića“. Naravno,  bilo je govora i o Cibaliji i Septici.

Stripokalipsa je završila projekcijom  četiriju kratkih animiranih filmova. Premijerno, tu je animirani film Irene Jukić-Pranjić – Gamer Girl. Radnja filma smještena je u kompjutorsku igru. U programiranom svijetu ograničenih mogućnosti, Lili se pokušava izboriti za ljubav svog života. Film je nastao kroz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, a trenutno krstari europskim festivalima na kojima je nagrađen s čak 8 nagrada.  

 Zatim Ghost Town/Grad duhova – kratki animirani film Marka Dješke u kojem dok bitka bijesni na ivici grada jedan stanovnik vodi bitku sa samoćom kroz dnevne rituale. Ovaj film o Osijeku publika je imala priliku vidjeti na Filmskoj rundi, no ovaj film koji je Marku donio čak 6 nagrada se uvijek isplati pogledati ponovo. 

Premijerno u Osijeku, pa i u Voodoo prikazan je Izborni dan – kratki animirani film Mislava Rotima, u kojem se lik prijavi na natječaj za predsjednika.  

 Za kraj su organizatori, ljudi iz HAS-a publici „ prodali“ Ciglu – kratki film Dubravka Matakovića uz koji su se svi prisutni nasmijali i tako uz smijeh dočekali kraj još jedne Stripokalipse, koju su naravno, kao i ostale do sad održane Apokalipse- preživjeli.  

Branislav Miličić

Nema komentara:

Objavi komentar