ponedjeljak, 11. prosinca 2017.

stripokalipsa5@voodoo-barStripokalipsa je naziv multimedijalnih događanja koje strip-kohorta okupljena oko Inicijative Hrvatski autorski strip organizira od 2016-e godine.

Nakon Pule, Valpova i dva gostovanja u Donjem Miholjcu, peto izdanje ovog putujućeg strip-karusela održava se u Osijeku, u Caffe baru Voodoo (Sunčana ulica br. 8) i to 15. prosinca 2017.

Obzirom na to da je većina sudionika, izlagača i organizatora Stripokalipse iz Osijeka, ovo je najveći program do sada.

Publici će biti predstavljena izložba radova Irene Jukić-Pranjić, Marka Dješke, Domagoja Rapčaka i MislavaRotima.

Otvorenje izložbe, uz predstavljanje inicijative Hrvatski autorski strip, je u 17,00 sati.

Zatim, od 18,00 sati ide promocija strip-albuma „70 godina gradske knjižnice Vukovar“.

Ovogodišnji kapitalni projekt Inicijative HAS nastao je u suradnji s Gradskom knjižnicom Vukovar koja proslavlja 70 godina postojanja. Za tu priliku odlučili su se upustiti u ovaj produkcijski pothvat koji je rezultirao strip-albumom u kojem su 12 autora nacrtali 12 stripova (svaki po 6 stranica) na teme popularizacije čitanja i posuđivanja knjiga s naglaskom na vukovarske motive. 

Ovaj strip-album ima probranu crtačku ekipu koja je ujedno i odličan presjek stilova ali i generacija. Tako su tu uz već afirmirane autore i mlade nade domaćeg stripa. Redom, Nenad Barinić, Dubravko Mataković, Irena Jukić-Pranjić, Roko Idžojtić, Helena Janečić, Krešimir Pongrac, Mislav Tomašinjak, Marko Dješka, Domagoj Rapčak, Ivan Hajek, Mislav Rotim i Stjepan Matić.

Strip-album je A4 formata, ima 78 stranica, tvrdi uvez, cijena je 120,00 kuna, no za ovu, drugu, promociju je još na popustu te košta 80,00 kuna. Također, veći dio crtačke ekipe će biti prisutan na promociji pa pored toga što će publika biti u prilici čuti koju mudru o izradi ovog albuma od samih strip-autora, moći će dobiti i crtačke posvete albuma – što se na promociji u Vukovaru pokazalo velikim hitom.

Zatim, od 19,00 sati ide tribina „Strip u nastanku“. Publika obično ima priliku vidjeti gotov strip, no sam proces izrade stripa ostaje više-manje nedostupan. 

Dakle, unutar ovog segmenta, majstor satire i groteske Dubravko Mataković otkrit će kako izgleda njegov rad na stripu i to konkretno na novom strip-albumu, koji je još u izradi – „Zgode i nezgode Ante Pavlelića“.

Nadalje, naša osječanka Helena Janečić, završava biografsko-putopisni strip-album radnog naziva „Gradski Vrt“, pa će publika imati priliku vidjeti i usporedbu dva procesa izrade stripa, sve naravno uz premijerni pogled na gotove strip-table i razgovor s autorima.

Ovi strip-albumi nastaju zahvaljujući stipendijskom programu Ministarstva kulture „Poticanje književnog stvaralaštva“.

Nakon ovog razgovornog dijela, od 20,00 sati ide projekcija kratkih animiranih filmova. Premijerno, tu je animirani film Irene Jukić-Pranjić – Gamer Girl. Radnja filma smještena je u kompjutorsku igru. U programiranom svijetu ograničenih mogućnosti, Lili se pokušava izboriti za ljubav svog života. Film je nastao kroz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, a trenutno krstari europskim festivalima na kojima je nagrađen s čak 8 nagrada.Ghost Town/Grad duhova – je kratki animirani film Marka Dješke u kojem dok bitka bijesni na ivici grada jedan stanovnik vodi bitku sa samoćom kroz dnevne rituale. Ovaj film o Osijeku publika je imala priliku vidjeti na Filmskoj rundi, no ovaj film koji je Marku donio čak 6 nagrada se uvijek isplati pogledati ponovo.Izborni dan – je kratki animirani film Mislava Rotima, u kojem se lik prijavi na natječaj za predsjednika. Premijerno prikazivanje u Osijeku.

Stripokalipsa kao i uvijek završava s crtanjem za publiku i burzom stripa. Stripovi raznih izdavača bit će dostupni po povoljnim cijenama, a za to vrijeme strip-crtači će crtati po želji publike. Ovi tzv. „fan-art“ radovi koji nastaju u direktnoj komunikaciji između crtača i publike postaju time uspomenom na jednu zanimljivu i sadržajima bogatu večer.Vidimo se u voodoo-u!!!
Piše: Saša Paprić

Nema komentara:

Objavi komentar