subota, 9. studenoga 2013.

Tri panja na otoku sreće



Izdanje „Biblioteke StripOs“ označeno kao knjiga 10, nastavak je ribičkih kronika strip - autora Nenada Barinića koje su svoju prvu inkarnaciju doživjele u formi strip - albuma „Idemo na Dunav“ („Biblioteka StripOs, knjiga 4), tako da ispod naslova „Tri panja na otoku sreće“ ima i podnaslov „Idemo na Dunav 2“. 

U drugom dijelu ove crnohumorne ribičke epopeje nastavljamo pratiti avanture trojice fanatičnih ribiča Bandara, Dade i Gote na obalama Dunava oko Vukovara. Nenad miješajući stvarne događaje i prenaglašujući određene osobine svojih junaka i njihovog okruženja postiže visoku razinu humora i tu crtu, kao glavnu karakteristiku, drži i u cijeloj drugoj epizodi. Radnja se doslovno nastavlja tamo gdje je stala u prvom strip-albumu te nalazimo naše junake na tržnici u Vukovaru. 

Godina je 2002. i tadašnja tržnica je vrlo živopisno mjesto (taman negdje u to vrijeme, prolazivši tržnicom u Vukovaru sam vidio policajca kako sjedi na  klupi za prodaju, jede jagode i veselo maše nogicama što je pak neprocjenjiv prizor, op. a.). Zaplet, već na trećoj stranici, dostiže nužan naboj na način da ekipa kupuje ribičke opreme u vrijednosti 75.000 kuna, sa popustom. Taj tempo, gdje jedna suluda radnja zamjenjuje drugu, traje kroz cijeli strip - album, iz stranice u stranicu stvari se sve više i više otimaju kontroli. 

Nenad si je dao mašti na volju i istu pretočio u odličnih 67 stranica stripa. Od bitnih stvari također valja spomenuti kako je ovaj strip u nastavcima izlazio u „Športskom ribolovu“ od 2002. do 2008., koloriran je, jedan vrlo osobni uvodnik potpisuje Pajo Pakšu, obradu i pripremu Ranko Stažić, a kao i u prvom dijelu, ne radi se samo o adrenalinskim ribičkim pustolovinama već i odrazu vremena i uvjeta u kojima je strip nastao, uz nešto bezvremenskih praktičnih savjeta.

Ovo izdanje se može naručiti putem e-maila: b.nenad.b@gmail.com, a košta 70,00 kuna.

Dojam kako to sve izgleda možete steći u narednim sličicama...





Nema komentara:

Objavi komentar