srijeda, 5. studenoga 2014.

StripOs-štand ponovo trži!



Posjetite StripOs-štand na Sajmu Vinila u Klubu Exit, 08. studenoga od 8 sati, jer ne samo što će te moći kupiti najbolje stripove iz osječke produkcije po povoljnim cijenama no i za vas će crtati strip-autori iz Udruge StripOs.

Svoje predstavljanje u vidu demonstracijskog crtanja za publiku su nedavno imali na pratećim događanjima međunarodne izložbe stripa comiXconnection, dinamičnog strip-izražaja, kojeg karakterizira figurativna likovnost, Krešimir Pongrac i Stjepan Matić su odlični predstavnici strip-bande koja je okupljena unutar Udruge StripOs.

Crteži koje možete očekivati na StripOs-štandu su ovoj maniri:



Macanov fan, Krešimir Pongrac


Miyamoto Usagi, Krešmir Pongrac



Istočni front "during the war", Stjepan Matić


Du Reichst So Gut, Stjepan Matić


Nasumični, a dinamični likovi, Stjepan Matić


Naravno, uz crtače tu su i izdanja, pa se na štandu može naći:

Jedan od prvih strip-autora iz Osijeka, ovo izdanje je iz domene očuvanja kulturne baštine, a cjelokupni opis istog se nalazi ovdje.

Uz prethodno navedeno izdanje i ovo o Marijanu Ebneru jasno svjedoči o popularnosti stripova u Osijeku koje seže do kasnih 30-ih prošlog stoljeća, no zbog povijesnih okolnosti nikada nije uspostavljen kontinuitet. Izdanjima poput ova dva očuvan je barem spomen na strip-bandu iz nekih dalekih vremena. Više o ovom izdanju nalazi se ovdje.

Borivoj Dovniković Bordo jedan je od svega nekoliko strip-autora koji i u svojim 80-im godinama crta stripove. Prvi strip nakon II. Svjetsko rata u tadašnjoj državi je upravo njegov "Udarnik Ratko" objavljen u Glasu Slavonije, a Bordo je bio i dio animatorske grupe koja je napravila prvi ovdašnji animirani film naslova Veliki Miting. Strip-album "Dingi i Piki"donosi humoristične dogodovštine pingvina i psa i samo je jedan od aspekata Bordinog velikog opusa.


 "Tri panja na otoku sreće" drugi je nastavak ribolovnih dogodovština grupe prijatelja na obalama Dunava oko Vukovara strip-autora Nenada Barinića. Nenad, miješajući stvarne događaje i naglašavajući određene osobine svojih junaka i njihovog okruženja postiže visoku razinu humora i tu crtu, kao glavnu karakteristiku, drži u cijeloj drugoj epizodi.



Vinkovački kroničar, pričopisac i mislioc pod pseudonimim Pajo Pakšu objavio je najmanje 5 znanih zbirki priča koje imaju vrhunsku životnost te uglavnom obrađaju teme koje su opisane u Prekršajnom zakonu. Ovo izdanje, "Balkanske niskobudžetne treš priče", katalogizirano unutar "Biblioteke StripOs" kao "Vanredno izdanje I" , ima za cilj predstaviti stil i autora, a sve u cilju privlačenja što šire publike koja, nakon čitanja ovog izdanja, na tome sigurno ne bi zastala.





"Posljednji fan", strip-album prvjenac, uskoro i nesumnjivo proslavljenog osječkog strip-autora i magistra animacije Marka Dješke. Ujedno, produkcijski, ovaj strip-album ekipi koja je pored Marka sudjelovala u tim produkcijskim segmentima predstavlja i odličan primjer kako sve u konačnici to izgleda i kako bi ubuduće se moralo raditi. Bez pogovora jedan od hitova edicije "Biblioteka StripOs".





Strip i roman "Velika glad u plemenu Gula-Gula" svakako predstavlja kapitalni projekt Udruge StripOs u 2013-oj. Uz potporu Ministarstva kulture RH (kao i ostala izdanja, 14 magazina StripOs i 12 strip-albuma unutar edicije "Biblioteka StripOs") i suradnju zagrebačke Udruge Stripforum, ovo izdanje također pripada u segment očuvanja kulturne baštine, a svoju odličnu promociju, nakon Virovitice i Zagreba je nedavno imalo i u Osijeku.




Obzirom na gore navedeno, ne preostaje vam no posjetiti StripOs-štand koji bi trebao izgledati otprilike ovako:















Nema komentara:

Objavi komentar