utorak, 21. listopada 2014.

StripOsova izložba radova Esada Ribića u Vukovaru

Javna ustanova u kulturi Hrvatski dom Vukovar nakon izložbi Slavonski strip crtači 2011., izložbe stripova i ilustracija Igora Kordeja 2013., retrospektivne izložbe Nenada Barinića-
30 godina umjetničkog stvaranja 2014., ponovo predstavlja strip-sadržaje. 
Radi se o izložbi strip-tabli i ilustracija Esada Ribića koju su 21.10. svečano otvorili ravnateljica Hrvatskog doma Ivanka Miličić i Saša Paprić ispred Udruge StripOs. 
 U organizaciji Udruge StripOs, uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, ovom izložbom strip-sezona u Slavoniji dostiže svoj vrhunac. Uspješno je završen projekt strip- i video-radionica Edit Comics, projekt comiXconnection broji svoje zadnje dane u Muzeju Slavonije, a ovom izložbom nastavljamo sezonu u iščekivanju 24-satnog crtanja stripa u Osijeku i Salona stripa u Vinkovcima. 
 Il grande Esad, jedan je od trenutno najboljih crtača Marvel Worldwide Inc. (kako se sada zovu, a dio su Disneyevog konglomerata), a serijal koji je radio s Jasonom Aaronom - Thor, the God of Thunder - je prvi među deset najboljih Marvelovih stripova trenutno. Među popularnijim naslovima koje je crtao za Marvel su svakako Silver Surfer: Requiem, o smrti Srebrnog Letača, zastrašujuće-paranoidni Sub-Mariner: The Depths te Loki, o nestašnom demi-bogu Asgarda.
Esad Ribić rođen je 1972. godine, završio je grafički odjel Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu. Na strip-sceni se pojavljuje ranih 90-ih, u tadašnjem Plavom Vjesniku pod pseudonimom Joakim Dabo Dasa objavljuje stripove te također radi u Zagreb Filmu kao animator na Letećim medvjedićima te kasnije na Šegrtu Hlapiću.
Krajem 90-ih počinje crtati stripove za strane izdavače, a taj rad ubrzo kulminira i angažmanom u Marvelu. Poznata je anegdota da mu u jednoj banci u Zagrebu nisu htjeli unovčiti Marvelov ček s crtežom Spidermana.
HTV je 2007. snimio polu-satni dokumentarac o Esadu naslova "Svi misle da je veća guba raditi na benzinskoj pumpi".
Sama izložba je zamišljena kao svojevrsna retrospektiva, tako da obuhvaća Ribićeve radove od najstarijih pa do recentnijih. Izložba je postavljena od 21. 10. do 10. 11. 2014., ulaz je slobodan, a Hrvatski dom Vukovar nalazi se u ulici J. J. Strosmayera 20. 

Foto: Tatjana Ivegeš- Wilhelm

Nema komentara:

Objavi komentar