nedjelja, 19. listopada 2014.

Izložba stripova Esada Ribića u Hrvatskom domu u Vukovaru




Javna ustanova u kulturi Hrvatski dom Vukovar nakon izložbi Slavonski strip crtači 2011., izložbe stripova i ilustracija Igora Kordeja 2013., retrospektivne izložbe Nenada Barinića 30 godine umjetničkog stvaranja 2014., ponovo predstavlja strip-sadržaje. Radi se o izložbi strip-tabli i ilustracija Esada Ribića.

U organizaciji Udruge StripOs, uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, ovom izložbom strip-sezona u Slavoniji dostiže svoj vrhunac. Završen je projekt strip i video radionica Edit Comics, projekt comiXconnection broji svoje zadnje dane u Muzeju Slavonije, a ovom izložbom nastavljamo sezonu u iščekivanju 24-satnog crtanja stripa u Osijeku i Salona stripa u Vinkovcima.

Otvorenje izložbe je u utorak 21. listopada u 19 sati, a Hrvatski dom se nalazi u ulici J. J. Strosmayera 20, u Vukovaru.



Il grande Esad, jedan je od trenutno najboljih crtača Marvel Worldwide Inc. (kako se sada zovu, a dio su Disneyevog konglomerata), a serijal koji je radio s Jasonom Aaronom - Thor, the God of Thunder je prvi među deset najboljih Marvelovih stripova trenutno. Među popularnijim naslovima koje je crtao za Marvel su svakako Silver Surfer: Requiem, gdje rokne Srebrnog Letača, zastrašujuće-paranoidni Sub-Mariner: The Depths te Loki o nestašnom demi-bogu Asgarda.

Esad Ribić je rođen je 1972. godine, završio je grafički odjel Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu. Na strip-sceni se pojavljuje ranih 90-ih, u tadašnjem Plavom Vjesniku pod pseudonimom Joakim Dabo Dasa objavljuje stripove te također radi u Zagreb Filmu kao animator na Letećim medvjedićima te kasnije na Šegrtu Hlapiću.

Krajem 90-ih počinje crtati stripove za strane izdavače, a taj rad ubrzo kulminira i angažmanom u Marvelu. Poznata je anegdota da mu u jednoj banci u Zagrebu nisu htjeli unovčiti Marvelov ček s crtežom Spidermana.

HTV je 2007. snimio polu-satni dokumentarac o Esadu naslova "Svi misle da je veća guba raditi na benzinskoj pumpi":



Sama izložba je zamišljena kao svojevrsna retrospektiva, tako da obuhvaća Ribićeve radove od najstarijih pa do recentnijih. Kao motivaciju za posjet izložbi predstavljamo i neke od radova koji će biti izloženi.









Nema komentara:

Objavi komentar