četvrtak, 2. lipnja 2022.

25. Crtani Romani Šou - Domaći autorski strip ponovo jaše...





...prema zapaljenoj štali, doduše, ali ipak jaše!

Na 25-om izdanju Crtani Romani Šou-a, koje će se odviti u Tvornici Kulture, između niza zanimljivih događanja, prezentacija, izdanja i autora, očekuje nas i jedan dio dana posvećen – autorskom stripu.

U subotu, u 10 sati, kreće pravi mini-segment festivala, kojeg otvara udruga Hrvatski autorski strip sa strip-albumom Tihomira Matijevića - Ljubav&Cigarete.


Ljubav&Cigarete na šanku...

Na tragu nagrađenog strip-albuma Cvijeće na šanku, nova zbirka mikro-eseja u stripu Tihomira Matijevića, osječkog kipara, koji se odao crtanju stripa, vizualno predstavlja, a kako navodi Igor Gajin


"Na vizualnom planu Matijević se profilira kao crtač naglašeno autorskog stripa, ne robujući spektaklu komercijalnog stripa, ali niti hiper-estetiziranoj ilustrativnosti visoko artističkog stripa, nego se opredjeljuje za nepatvorenost undeground stripa, iskazujući inovativne iskorake prema rudimentarnoj (anti)estetici takvoga tipa stripa kako bi dodatno označio svoju autorsku individualnost i off poziciju junaka/pripovjedača koji se iz strip-albuma Cvijeće na šanku seli i u ovaj novi korpus radova".


Odmah po tome, u 11 sati, urednička ekipa u sastavu Marko Dješka, Mihaela Erceg i Saša Paprić, uz opravdani izostanak urednice Korine Hunjak, predstavit će naše čedo, drugi broj časopisa za kulturu i umjetnost - Strip-PREFIKS. Na ovoj promociji, uredničkoj ekipi pridružit će se i autor naslovnice časopisa, strip-crtač Matej Stić.



Prefiks broj dva ima čak 20 stranica više u odnosu na prvi broj i upravo proživljava svoj promocijski ciklus, koji je započeo u studenom prošle godine u, ni manje ni više, nego Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, a nastavio se na 14. Salonu stripa u Laktašima i 7. Somborskom festivalu stripa i fantastike.


Dvojka donosi presjek recentnog autorskog stripa, ilustracijske sekcije, dva intervjua, školu stripa i to sve u najboljem mogućem kolor tisku i papiru koji je direktno financiran podrškom publike koja je kupila prvi broj. 


Nešto potom, točno u podne, uredništvo časopisa OHOHO u sastavu Marko Dješka i Matija Pisačić, uz opravdani izostanak Lee Kralj Jeager, predstavit će četvrti broj OHOHO-zina. Za razliku od Prefiksa, OHOHO je tematski časopis, kao što nesumnjivo znate i u novom broju donosi najveći broj stranica do sada, njih 188, na temu "Svemirska Opera", a koje potpisuju čak 20 autorica i autora. 




Tijekom CRŠ-a, ono što svakako ne treba propustiti iz segmenta domaćeg autorskog stripa, pored gore navedenog, jesu i izdanja koja je, jedan od autora, Okniv Ćirabnajavio sljedećim biranim riječima, cit.:


"Vidimo se u petak na štandu u Zagrebu na CRTANI ROMANI ŠOU....U prodaji će bit novi broj MAJDANSKE GARAŽE, oba albuma BAROKNOG ČOVJEKA, Ercegovićev album PRIČE ZA LAKU NOĆ i knjiga-monografija HRVATSKI PUNK I NOVI VAL 1976-1987....Ostajemo na štandu do nedjelje, prodaja po popularnim i nepopularnim cijenama.....NAVALY NARODE!!!"


Neo-salonitancu Ćirabu, u jamačnim nepočinstvima tijekom promocije novog broja strip-fanzina Majdanska garaža (trećeg broja, ovo s polu-slobodne je o broju dva), pridružit će se i sumnjivi likovi u vidu navodnog pobosutljanina Krešimira Zimonića te čovjeka koji je ujedno i strip-centar, a krije se iza niza strip-izdanja te imena Tino Ćurin. Večernji termin, u 20 sati, za napravit šou.

Na koncu, za 'enti' nedilju, od 14 sati, ostaje nam, po broju stranica, najveće izdanje od gore spomenutih - Knjiga godine naše Mihaele Erceg. Obzirom na to da je poznato kako Split jest lučki grad u kojem kolaju kojekaki stimulansi, pitat ćemo Mihaelu da nam objasni kako je uspjela u godinu dana nacrtati 365 stranica stripa koje su objavljivanje u dnevnom ritmu i gdje se toga može nabaviti.



P. S. Metafora "jahanja prema zapaljenoj štali" je inverzija western postulata u kojem se uvijek jaše od zapaljene štale, a u ovom konkretnom primjeru se odnosi na cijenu tiska, papira, boja, koja je ošla u nebesa pa ako vam je domaći strip srcu mio, kupite koje izdanje da ne izgorimo...

P. P. S. Nismo stigli tiskat još tri strip-albuma planirna za CRŠ, al' oćemo. Do kraja lipnja. Ili početkom srpnja. Ako nas nešto ne utamani... 


Nema komentara:

Objavi komentar