petak, 12. svibnja 2023.

Još jedan strip-festival - Brtonigla Toons&Tunes

 


... iako tehnički nije samo strip-festival, upisat ćemo ga u one divne mutante koji objedinjuju nekoliko grana umjetnosti, u ovom osobitom slučaju - strip, glazbu i animirani film. 

Prošlog vikenda, od 5. do 7. svibnja, u Brtonigli, općini na sjeverozapadu Istre održan je, po prvi put, Toones&Tunes festival. Festival se smjestio u nekadašnjem mlinu, odnosno tvornici tjestenine, a koja je danas prenamijenjena u moderno uređenu i vrhunski opremljenu Turističku zajednicu Brtonigla

Samoj turističkoj zajednici mogla bi pozavidjeti puno veća mjesta koja su ostala bez svojih proizvodnih kapaciteta te su propustila prenamijeniti infrastrukturu, pa se tako TZ Brtonigla može podičiti s uredskim prostorima, izložbenim prostorima na dva kata, konferencijskom dvoranom, skladišnim prostorom i barom.

U ovako idealnim uvjetima smjestio se Toons&Tunes festival i ponudio publici odličan program. Izloženi su radovi Milana Trenca, Stevana Subića i Leonida Pilipovića (širim punk-gomilama poznatijeg pod pseudonimom Leo Von Punkerstein), ali i kolektiva iza fanzina Farto te časopisa KOMIKAZE i Strip-PREFIKS.

Nezaobilazni su dio ovakvih manifestacija i štandovi, pa je publika u okruženju izložbenih radova imala priliku kupiti izdanja Fibre, Hrvatskog autorskog stripa, Komikaza, Farta, Hrvatskog društva interdisciplinarnih umjetnika, ali i niz starijih naslova zahvaljujući, kako ćemo kasnije saznati, novoj trgovini gramofonskih ploča i stripa koja će biti otvorena u Osijeku - Vinyl Mania, a koja je sa svojim prodajnim programom nastupila na oba kata. Dakle, na katu iznad strip-bande, smjestili su se audiofili koji su bili odgovorni za odličan soundtrack festivala ali su i publici ponudili cijelu jednu galaksiju dobrog zvuka. Ovaj spoj je odlično funkcionirao jer kao što je poznato, za čitati dobar strip uvijek valja imati i dobru glazbenu pozadinu. 

Ovo događanje je imalo i prave strip-reportere, s Omladinskog radija RTV-a, pristigao je i tandem autora - Dušan Majkić i Petar Klaić. Odličan koncept emisije, zamišljene kao popularizacijskog kotačića šire domaće ali i svjetske strip-scene predstavljen je po prvi put snimanjem emisije uživo, dakle pred publikom, a gošća Stripovedača bila je talentirana strip-autorica i koloristica Valentina Briški, pa svakako potražite novu epizodu Stripovedača na njihovom youtube kanalu.

Prateći program izložbi i prodajnih napora je bio izuzetno bogat. Nezaobilazne radionice stripa za djecu i mlade vodio je Vjeran Juhas Piro iz pulske strip-čitaonice Mrkli Mrak, strip-autori su neumorno crtali za publiku, a tijekom subotnjeg panela izdavači su predstavili svoja iskustva o izdavanju stripa iz tri različita ugla - velike produkcije (Fibra), male produkcije (HAS) i neposrednog uvida u iste (Bob Solanović). Panel o vinilima bio je posvećen progresiji ovog medija koji se među audiofilima očito ustanovio kao prvi izbor te garant kvalitete. 

Nakon tribina, publika se dijelom razasula po baru, a dijelom posjetila i projekcije animiranih filmova koje je slavni Animafest poslao za potrebe Toons&Tunesa. Uvodno slovo o Animafestu kao slijedniku Zagrebačke škole animiranog filma izrekao je njihov poslanik Marko Dješka, koji se na ovom festivalu našao u višestrukim ulogama od animatora, pa do strip-autora, urednika, panelista, prodavača za štandom i navijača jedne kviz ekipe. 

Subotnji dan festivala je dakako kulminirao glazbenim odabirima DJ-eva - Meniga, Dazz i Wandervogel, praćenih okrijepom sa šanka. Nedjelja je započela projekcijama animiranih filmova, druženjem s autorima ali dva izvrsna panela o stripu. Prvi je svoj rad predstavio Leonid Pilipović, od samih početaka pa preko akademije, bendova, tetoviranja pa konačno do stripa. Za sve one koji nisu bili u prilici posjetiti Brtoniglu, u nedavnom podcastu U 4 zida, Leo je detaljno opisao svoju impresivnu karijeru. 

Nezaobilazna tema slijedećeg panela bila je Budućnost stripa. Ovu pomalo prožvakanu temu, da citiram Igora Kordeja iz jednog starijeg intervjua, cit.: Nemam crne prognoze u vezi stripa jer radim svoj posao više od trideset godina i uvijek je bilo nekakvih proročanstava. Svakih deset godina pojavi se nešto novo na tržištu zbog čega proreknu da strip odlazi dođavola. To se neće dogoditi, sve je OK., spasili su inspiriranim nastupom moderator Vjeran Juhas te panelisti Leonoid Pilipović, Bob Solanović i Marko Dješka te također zaključili da je sve OK.

Veliki umovi razmišljaju slično, a koliko znaju imali su priliku pokazati na pub-kvizu kojeg je u duhu festivala - glazba i strip, priredio lutajući voditelj kvizova te kazališni i filmski redatelj Mario Kovač. Strip-ekipi Douglas Pine, koja me primila u svoje redove, pobjeda je izmakla za bod i pol, no lov na prvo mjesto nastavljamo iduće godine. No, kako je kviz bio zaista zabavan nismo previše žalili za pobjedom već smo čak i Maria, za uspješno vođenje kviza, nagradili novim brojem časopisa Strip-PREFIKS.

 Zaključno, možemo biti izuzetno zadovoljni što se na sceni pojavio još jedan festival kojeg organiziraju vrijedni i predani ljudi koji su publici i gostima festivala omogućili nekoliko dana uživanja u najdražim medijima - stripu i glazbi te se veselimo novim inkarnacijama festivala.

Za kraj, nešto fotografija s festivala kao dodatni uvid zašto posjetiti slijedeći...




















































Tekst: Saša Paprić
Foto: Marko Dješka

Nema komentara:

Objavi komentar