utorak, 2. svibnja 2023.

Promocija časopisa Strip-Prefiks br. 3

 


Nakon dosta čekanja, pa čak i zabrinutih pitanja, hoće li uopće izaći treći broj časopisa Strip-Prefiks, uredništvo u sastavu Marko Dješka, Korina Hunjak, Mihaela Erceg i Saša Parpić je konačno uspjelo prirediti treći broj našeg, a sudeći po broju prethodno prodanih primjeraka i vašeg časopisa za umjetnost i kulturu...

Premijera trećeg broja zakazana je za srijedu, 3. svibnja, s početkom u 20:00 sati u književnom klubu Booksa u Zagrebu, a u sklopu serijala tribina Strip-tease Matka Vladanovića.

Ono što je vrlo bitno za naglasiti, uspjeli smo zadržati cijenu časopisa na 60,00 kuna, odnosno 7,96 eura, u novom broju ima i par stranica više u odnosu na broj dva, a čak 24 stranice više u odnosu na prvi broj. 

Tri boje Prefiksa

No, što donosimo u novom broju, zasigurno se pitate?

Pa, na početku je opširni uvodnik, koji je dijelom zagrabio i u formu reportaže iz razloga što se moralo osvrnuti na promotivne aktivnosti drugog broja, od kojih je svakako najbitniji nastup na festivalu Supertoon gdje je osvojena glavna nagradu u kategoriji strip-časopisa. 

Nakon opširnog uvodnog slova, trojku otvara Ivana Geček stripom Valerie Pitt, maštovitom usporedbom krajnosti koje protagonisticu vode u život slavne osobe i sasvim konvencionalnije sudbine. Ivana Geček je i ovim stripom demonstrirala inovativan pristup mediju koji se ogleda i u značajnoj stavci kontinuiteta kroz objave autorskih radova u prošlom broju Prefiksa ali i nama suradničkom OHOHO-zinu.  

Umjesto intervjua u ovom broju imamo reportažu Irene Jukić Pranjić, koja je bila na čelu projekta Strip-mobili te podrobno opisala nastanak istoimene izložbe koja objedinjuje strip i mehaničke te optičke elemente, a koje će u predgovoru kataloga izložbe, povjesničar umjetnosti Midhat Ajanović, poetski nazvati animiranim kvadratima. Izložba je realizirana uz potporu Ministarstva kulture i medija RH, a statičnu verziju strip-mobila naslova Cirkus u cirkusu predstavljamo u ovom broju. U realizaciji ove izložbe, zapravo, ideje koja se u Ireninom stvaralačkom umu krčkala prethodnih petnaestak godina, kada su i nastali prvi prototipovi, pomogla je i zaista zanimljiva skupina strip-autora: Dubravko Mataković, Filip Kelava, Dario Kukić i Matija Pisačić. O samom stvaralačkom procesu, detljnije će se moći čuti i od same autorice prigodom promocije.

Središnji strip, od čak trideset i dvije stranice potpisuje neumorna Mihaela Erceg, pitkom pričom o šašavoj antropomorfnoj junakinji Salty Banani i njenoj ljubavnoj zavrzlami. U kontekstu neumornosti, kod Mihe valja spomenuti i da je nakon projekta Knjiga godine, autorica prionula na novi projekt dnevnih strip-karikatura naslova Ištorija, a uz to je objavila i svoj prvi roman Ako prođe, prođe. Progresijom i tempom kojim Mihe radi, gotovo da bi smo mogli, u maniri časopisa Kvadrat, posvetiti cijeli jedan broj njenom radu...

Athan, redovni suradnik Prefiksa, nakon dva mitološka stripa nas ovaj put vodi u noir okružje u stripu Fantomaniak s vrsnim vizurama grada čija veličina tjera u usamljenost. Moćan kolorit vatrenih nijansi kojim su prikazane interijeri i eksterijeri odlično se uklopio u broj tri, pogotovo uzevši kako su prva dva broja sadržavali stripove tamnijih tonaliteta dok broj tri pršti od živosti boja.  

Marko Dješka, po scenariju Krešimira Biuka donosi priču o Parlightu Starlovu naslova Vodootporan. Parlight Starlove je potpuno šašav koncept u kojem sudjeluje niz domaćih strip-autora, a izvorno počiva na SF stripu Gorana Parlova Starlight, samo što je cijeli koncept promijenjen – glavni lik je zapravo sam Goran Parlov, tj. posudio je svoje lice galaktičkoj pop-zvijezdi koja je ujedno i plaćeni ubojica. Jedanaest tabli dinamike i tempa u punokrvnoj SF maniri. Inače, Marko kad ne osvaja nagrade za svoje animirane filmove i stripove, uređuje čak dva strip-časopisa Prefiks i OHOHO-zin, organizira OHOHO festival, ali i priprema nove strip-projekte o čemu će zasigurno reći koju ekskluzivnu na promociji u srijedu. 

Galeriju ilustracija ovog broja, kao i naslovnu stranicu, potpisuje Helena Janečić. Galerijom dominiraju interpretacije nezaboravne serije Twin Peaks uz jasnu posvetu Davidu Lynchu. U nešto sporijem tempu u odnosu na Mihaelu, no ipak dosta redovno, Helena na svom instagram profilu objavljuje vrsne ilustracije i stripove, a njenom radu imat će te prilike saznati više ukoliko dođete na promociju časopisa. 

U našoj redovnoj rubrici Stripotips, Korina Hunjak nam donosi prvi set uputa kako pripremiti strip za tisak, naravno kada ste već nacrtali svoj strip, obojili ga, ali i zahvaljujući Stripotipsima iz prethodna dva broja izradili vlastiti font ili dodali hrvatske dijakritike u postojeći. Po tome Korina nas vodi u snenu poetiku otoka, u istoimenoj priči na jedanaest strip-tabli, čime još jednom demonstrira kako se njihov umjetnički rad proteže i daleko izvan dizajnerskih vještina. Kad smo kod dizajnerskih vještina valja spomenuti kako je Korina uradila slog i dizajn dva recentna strip-albuma iz produkcije Hrvatski autorski strip - Trilogija - od bezvremena do nevremena Dušana Gačića i 24-satne priče Marka Dješke, pa joj sad ne preostaje drugo nego da priredi svoj novi strip-album za tisak, no o tome više jednom drugom prigodom.

Broj zatvara Aleksa Gajić, stripom Kolekcija, u vrlo eksperimentalnoj formi, koje se autor rado laća, ali i duhovitoj interpretaciji kolekcionarskih navada. Pozadinu trećeg broja potpisuje Mihaela Erceg pin-up izvedbom svoje junakinje Salty Banane.

Ukoliko vas gore navedeno ne privuče na promociju, ovu najavu završit ćemo serijalom isječaka iz novog broja časopisa Strip-PREFIKS. No, ako niste u prilici doći na promociju ili skorašnje festivale Toones&Tunes u Umagu ili CRŠ u Zagrebu, potražite broj tri u strip-knjižarama Stripovi na Kvadrat, Torpedo i Babilon ili naručite vaš primjerak na e-mail adresu:

hrvatskiautorskistrip@gmail.com


























Nema komentara:

Objavi komentar