petak, 12. svibnja 2023.

Promocija strip-albuma Trilogija Dušana Gačića i 24 -satne priče Marka Dješke na CRŠ-u

 

U nedjelju, 14. svibnja, s početkom u 11 sati, publika sklona domaćem, beskompromisnom i autorskom stripu imat će priliku, unutar programa zagrebačkog CRŠ-a, posjetiti promociju novih naslova iz kataloga udruge Hrvatski autorski strip - Trilogija - od bezvremena do nevremena Dušana Gačića i 24-satne priče Marka Dješke.


U Trilogiji, okupljeni su Gačićevi legendarni serijali Dnevnik, Grad u mraku i Kuća paukova. Publika je imala priliku čitati ove stripove još od ranih 80-ih te su oni izlazili u Patku i Flitu, no po prvi put, okupljeni su u integralno izdanje koji se prostire na pozamašnih dvije stotine tvrdo ukoričenih stranica.

U svom osvrtu na poleđini izdanja, strip-autor Matija Pisačić, sumira impresije Gačićeva opusa na slijedeći način:

Dušan Gačić jedan je od rijetkih, dragocjenih autora stripa koji od svojih čitatelja milost ne traži, a niti bi je zauzvrat dao. Beskompromisan je i paradoksalan; njegova umjetnost istovremeno uznemiruje i oplemenjuje, potez pera i olovke poput bodeža prkosno secira svijet koji ga okružuje, servirajući usput čitatelju udarac u želudac, sve u dobronamjernom pokušaju da se isti trgne iz sveprisutna malodušja. Njegovi buntovni junaci bolno su svjesni protoka vremena, a ja se pak nadam da je Dušan svjestan kako je svojim, ovdje ukoričenim umjetničkim radom, postao bezvremenski klasik domaćeg stripa.

Nastavno, strip-album 24-satne priče Marka Dješke ima nešto drugačiji ton, uz obilje humora i satire, no i vrijedne kritike negativnih pojava u društvu kojoj je Dješka u svom umjetničkom stvaralaštvu sklon. Nakon gotovo desetljeća nastanka, osam priča koje su pisane i crtane tijekom 24-satnih crtanja stripa okupljene su u jedinstveno izdanje. 24- satno crtanje stripa kao bitna manifestacija i izvrsna autorske vježba urodila je albumom u kojemu se mogu pročitati priče - Selfie, Opstanak, Odluka teška, Bregana, Li'l Shama', Q HR i Novi svijet.

U predgovoru izdanja, urednik Saša Paprić pak sumira svoje impresije na slijedeći način:

Zaključno, ono što spaja sve stripove okupljene u ovom izdanju jesu humoristički, satirični i kritički elementi, a oni su uobličeni u niz maestralnih grafičkih tehnika kojima Marko suvereno vlada. Primarno, ono što smo željeli postići objavom 24-satnih priča Marka Dješke jest prikazati gore navedeno u jednoj zaokruženoj cjelini, sekundarni je cilj potaknuti i druge autore na ovakvu vrstu umjetničkog rada.

Nadam se da smo u prvom uspjeli, dok ćemo za ispunjenje sekundarne motivacije morati ipak još malo pričekati.


Svoj rad će predstaviti sami autori, Dušan Gačić i Marko Dješka uz popularno crtanje za publiku i potpisivanje albuma.

Nema komentara:

Objavi komentar