subota, 27. rujna 2014.

comiXconnection: oslikavanje stolica - strip autorica Helena Janečić

U Muzeju Slavonije Osijek 25. 9. 2014. održao se Susret sa strip-crtačicom Helenom Janečić.
Ovaj događaj, koji je svečano otvorio muzejski pedagog Denis Detling, održao se u sklopu međunarodne izložbe alternativnog stripa comiXconnection prigodom kojeg je Helena Janečić oslikala jednu od stolica u Muzeju. Bila je to i prilika da posjetitelji razgovaraju sa strip-crtačicom, pobliže se upoznaju s njezinim radom i pogledaju izložbu. Akademska slikarica Helena Janečić studirala je slikarstvo na sveučilištu Furman u Greenvilleu (SAD) i na Umjetničkoj akademiji u Zagrebu. Trenutno živi i radi u Osijeku kao slikarica i strip-crtačica.

Putujuća izložba comicXconnection ima za cilj prikazati i povezati nezavisne strip-scene u regiji, a do sada je uključeno pet zemalja: Hrvatska, Slovenija, Srbija, Mađarska i Rumunjska. Kroz alternativni strip-jezik oslikavanje bar dvije stolice po lokaciji izložbe na simboličkoj razini dovoljno je za dijalog, što je bila i praksa na dosadašnjim mjestima gostovanja. Tom dijalogu u Osijeku se pridružila i akademska slikarica Helena Janečić, koja je oslikala stolicu na sebi svojstven način, epizodom iz vlastitog života - glavni motiv je Mačak lopov. 
Stolica je nakon oslikavanja svečano pridružena ostalim oslikanim stolicama koje su izložene u sklopu izložbe ComiXconnection u Muzeju Slavonije Osijek, na koju je, kao i na sva ostala događanja koja u suradnji s Muzejom organizira Udruga StripOs ulaz slobodan. 
Najave za događanja tijekom listopada pratite u lokalnim medijima, ovdje ili na stranici Muzeja Slavonije.

































Tekst i foto: Tatjana Ivegeš- Wilhelm

Nema komentara:

Objavi komentar