petak, 5. rujna 2014.

Izložba stripa comiXconnection u Muzeju Slavonije

U Muzeju Slavonije Osijek u Tvrđi, u četvrtak 4. rujna 2014. otvorena je pokretna izložba nezavisnog i alternativnog stripa comiXconnection koja predstavlja radove više od pedeset autora iz ukupno pet zemalja; Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Srbije i Rumunjske, a Osijek je već osmi grad u kome se izložba postavlja. Izložbu su svečano otvorili ravnatelj Muzeja Grgur Marko Ivanković, idejna začetnica cijelog projekta dr. sc. Beate Wild iz berlinskog Muzeja europske kulture te ispred Udruge StripOs Saša Paprić i akademska slikarica i prof. likovne kulture Helena Janečić.
  
Udruga StripOs na izložbi je predstavljena putem svojih članova Helene Janečić i Marka Dješke. Originalni radovi više članova udruge također su izloženi u okvirima A3 formata no postav će se svakih nekoliko tjedana izmjenjivati tako da su svi posjetitelji pozvani da izložbu posjete i više puta.
Uz velik broj izloženih strip tabli raznih formata može se pogledati i projekcije animiranih filmova, oslikane stolice uključenih autora te sjesti (ali ne na izloške) čitati stripove ili knjige prikupljene u ovom projektu. Prilikom postavljanja izložbe namjerno su izbjegnuta grupiranja autora po lokalnoj i nacionalnoj pripadnosti jer  jedan od ciljeva ove izložbe i jest brisanje granica.
Uz ovu izložbu koja će u prostoru Muzeja Slavonije biti postavljena sljedeća dva mjeseca zaključno s 2. studenim 2014., Udruga StripOs održat će i cijeli niz pratećih događanja koja uključuju strip-radionice za djecu pod stručnim vodstvom prof. likovne kulture Roka Idžojtića uz Tatjanu Ivegeš-Wilhelm, predstavljanja crtača koji će crtati za publiku, promociju magazina StripOs br. 15 i strip-albuma „Velika glad u plemenu Gula-Gula“ Fra-Ma-Fua i A. Maurovića te oslikavanje stolica kao dijelova izložbe koje će raditi lokalni strip-umjetnici.

Najave događanja možete pratiti ovdje ili u lokalnim medijima. Strip-radionice održavat će se u Muzeju Slavonije subotom  od 11:00 do 13:00 sati, s početkom od 13. rujna 2014. Ciljani uzrast sudionika je osnovna i srednja škola, a sve zainteresirane molimo da se jave Udruzi StripOs na e-mail:
stripos@gmail.com























  Tekst i foto: Tatjana Ivegeš-Wilhelm

Nema komentara:

Objavi komentar