ponedjeljak, 12. rujna 2022.

Otvorena izložba Stripovi iz Prefiksa

 



Pregršt događanja odvio se prošlog vikenda u Osijeku i okolici. Jedno, u tom nizu, priredila je i udruga Hrvatski autorski strip zahvaljujući organizaciji Matice Hrvatske ogranak Osijek i Kulturnom Centru Osijek koji nam je ustupio svoju odličnu Galeriju Kat...


Publika je zaista mogla birati koju destinaciju posjetiti, tako su se u petak odvile čak dvije izložbe, Osječka tvornica ideja ugostila je izložbu Željka Ašpergera i njegove radove posvećene kultnom reperu Tupacu, a u prostorijama udruge Slama predstavljena je izložba studentice osječke Akademije Mie Nikolašević. Paralelno s izložbama, u Osijeku se održava i Mjesec židovske kulture, održani su Dani piva, obilježen je i dan gradske četvrti Donji Grad. Također, u subotu, u Erdutu je svirao Rambo Amadeus, u Valpovu Let3, a na Danima Piva Doris Dragović. 

U poplavi zanimljivih događanja, u subotu s početkom u 20 sati, odvilo se i otvorenje izložbe Stripovi iz Prefiksa. Galerija Kat i sam Kulturni Centar Osijek, odlično su opremljeni, osvijetljeni i bilo je pravo zadovoljstvo predstaviti izložbu, časopis i novi strip-album kolege Marka Dješke. U tom predstavljanju uvelike nam je pomogao, u svojstvu moderatora, Igor Loinjak, kao predstavnik Matice Hrvatske, ali i kao autor koji se već godinama bavi poviješću umjetnosti, no također nije mu bilo strano ni uzeti čekić i vaservagu u ruke te postaviti izložbu.

Izložba je najavljena na lokalnim portalima, našem blogu, društvenim mrežama, strip-portalima i emisiji TV-Koktel koju uređuje Saša Drinić, novinar koji nam, već godinama, omogućuje platformu za predstavljanje rada. Plakat izložbe, kao i info-letak izradio je Marko Dješka, Korina Hunjak je pripremila odabrane table za tisak, a sve to je uspješno tiskao naš suradnik Igor Panjkov iz VIN Grafike. 

Uz plakat i naslovnice prva dva broja časopisa, koje potpisuju Korina Hunjak i Matej Stić, publika je imala priliku vidjeti 30 odabranih radova sljedećih autora: Athan, Dominik Zdenković, Helena Janečić, Ivan Marušić, Ivana Geček, Ivona Đenović, Jan Škrinjar, Klarxy, Korina Hunjak, Marko Dješka, Marko Prpić Zets, Marko Stojanović, Milorad Vicanović Maza, Aljoša Tomić, Matej Stić, Mihaela Erceg, Radovan Popović, Sara Bernat i Sara Divjak. 

U uvodom dijelu kolega Dješka i ja smo predstavili časopis, od ideje do realizacije. Na žalost, kolegice iz uredništva Korina Hunjak i Mihaela Erceg nam se nisu mogle pridružiti, no njihov doprinos u dizajnu, selekciji i u konačnici samim stripovima je zaista velik, a zahvalnost dugujemo i autorima koji su nam ukazali povjerenje za objavu stripova. Istaknuto je da pored stripova časopis donosi i intervjue s relevantnim autorima, kao i kolumne te da su prva dva broja realizirana direktnom financijskom podrškom publike kojoj će se u narednim brojevima pridružiti i Ministarstvo kulture. Pohvalili smo se i nagradom za najbolji strip-časopis koju je Prefiks osvojio na Međunarodnom festivalu stripa i animiranog filma Supertoon, što je publika nagradila pljeskom.

Nastavno, predstavili smo i novi strip-album iz produkcije Hrvatski autorski strip - 24-satne priče Marka Dješke. Nakon gotovo desetljeća nastanka, osam priča koje su pisane i crtane tijekom 24-satnih crtanja stripa okupljene su u jedinstveno izdanje. Kolega Dješka, naveo je veliki značaj ove manifestacije kao odlične autorske vježbe kojom autori mogu poboljšati svoju tehniku, iskusiti rad pod pritiskom i posljedično doći do što boljeg balansa kvalitete crteža i priče unutar kratkog roka. Osam puta je Dješka uspio završiti 24 table stripa i tako se u albumu mogu pročitati sljedeće priče - Selfie, Opstanak, Odluka teška, Bregana, Li'l Shama', Q HR i Novi svijet. Ono što spaja sve stripove okupljene u ovom izdanju jesu humoristički, satirični i kritički elementi koji su uobličeni nizom maestralnih crtačkih stilova kojima Dješka suvereno vlada. 

Posebno raduje što je svoje iskustvo sudjelovanja u ovom maratonu Dješka opisao i pred učenicima Škole primijenjenih umjetnosti Osijek, koju je i sam pohađao. Također, valja naglasiti da su upravo učenici te škole činili veći dio publike na otvorenju, na čemu im i ovim putem zahvaljujemo. 

Za one koji su propustili otvorenje, prilika za pogledati izložbu će trajati čak do 02. listopada, a već od ove subote krećemo i sa strip-radionicama pod vodstvom osječkog strip-autora i profesora Dražena Brkića u prijepodnevnom terminu od 10 do 12 sati dok nas u večernjem očekuju daljnje promocije strip-albuma i predstavljanje autora, o čemu više informacija uskoro.

Stay tooned...













































Piše: Saša Paprić
Fotografije: Tatjana Ivegeš-Wilhelm

Nema komentara:

Objavi komentar