nedjelja, 4. rujna 2022.

Izložba Stripovi iz Prefiksa








U organizaciji Ogranka matice hrvatske u Osijeku i u suradnji s Kulturnim Centrom Osijek, udruga Hrvatski autorski strip predstavit će publici izložbu Stripovi iz Prefiksa. Galerijski prostor Kulturnog Centra u osječkoj Trpimirovoj ulici tako će zauzeti odabrane table stripa iz prva dva broja časopisa za umjetnost i kulturu – Strip-Prefiksa. Osječka publika imat će priliku vidjeti izložbu, koja će biti postavljena od 10. rujna do 2. listopada, ali i sudjelovati u subotnjim programima, koji će uključivati prijepodnevne strip-radionice i promocije izdanja u večernjim satima.





 
Strip-Prefiks je autorski projekt četvero urednika - Mihaele Erceg, Korine Hunjak, Marka Dješke i Saše Paprića koji je realiziran unutar izdavačkog programa udruge Hrvatski autorski strip. Sam časopis ima za cilj predstaviti čitateljima recentnu domaću produkciju stripa i izlazi dva puta godišnje u najboljoj mogućoj opremi i kolor tisku.

Tematski šarolik, kao što su i sami autori koji objavljuju u njemu, može se svesti i na neke žanrovske odrednice poput fantastike, znanstvene fantastike, cyber-punka, noira, fikcije, spekulativne fikcije, magičnog realizma, aktivističkog stripa, humora, satire, karikature i poetskog stripa. Pored samih stripova, časopis donosi i intervjue s autorima, galerije ilustracija i kolumnu Stripotips sa savjetima za izradu stripova.

Prva dva broja su izdana su tijekom 2021., u prvom redu vlastitim sredstvima udruge ali i direktom podrškom publike, no od 2022. godine časopis se izdaje i zahvaljujući potpori Ministarstva kulture putem natječaja za sufinanciranje časopisa. Ključnu ulogu je zapravo odigrala podrška publike, tako da je već dvojka narasla s izvornih osamdeset stranica na stotinu što je trend koji će se i održati.

Drugi broj časopisa je izvorno predstavljen u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, pa zatim i na nizu strip-festivala, na jednom od tih festivala, šibenskom Supertoon-u Strip-Prefiks je osvojio i nagradu za najbolji strip-časopis, no osječka publika još nije imala priliku vidjeti promociju drugog broja pa se ovom izložbom nekako nastojimo iskupiti za čekanje pogotovo jer se sjedište udruge nalazi u Osijeku, gdje se časopis i tiska. No, sam časopis ima i nacionalni karakter jer je uredništvo strateški raspoređeno u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, a zahvaljujući autorima ima i međunarodnu komponentu.

Samu izložbu, u subotu, 10. rujna u 20 sati, otvorit će osječki urednički dvojac Marko Dješka i Saša Paprić gdje će pored predstavljanja časopisa biti predstavljen i novi strip-album iz produkcije HAS – 24-satne priče Marka Dješke. Ovo integralno izdanje donosi osam stripova koji su nastali na 24-satnom crtanju stripa tijekom deset godina i predstavlja treći ovogodišnji strip-album kojeg je izdala udruga HAS.

U tjednima nakon otvorenja čeka nas i zanimljiv program subotom od 10 do 12 sati sa strip-radionicama koje će voditi osječki strip-crtač i profesor na Školi primijenjene umjetnosti i dizajna –Dražen Brkić, a u večernjim satima promocije novih strip-izdanja iz produkcije HAS.






 

Nema komentara:

Objavi komentar