srijeda, 14. rujna 2022.

Promocija strip-albuma Ljubav&Cigarete

 


Uz najavljene strip-radionice, naš tjedni, prateći program izložbe Stripovi iz Prefiksa uključuje i promocije strip-albuma u izdanju udruge Hrvatski autorski strip. 

Ovom prigodom, u subotu 17. rujna, s početkom u 17 sati, u prostorijama Galerije Kat, predstavit ćemo novi strip-album - Ljubav&Cigarete kojeg potpisuje Tihomir Matijević. 




Ljubav&Cigarete sastoji se od niza mikro-eseja s očitom poetskom poveznicom jer se nastoji ispričati cijela priča u tek 10 rečenica, a za što poezija autoru služi kao inspiracija i strukturalno srodna, no pretočena u formu stripa. Tematski, autobiografski elementi služe kao baza, gdje autor svoje male povijesti ubacuje u velike povijesne okolnosti, tako povećavajući svoj značaj. Baza se nadograđuje u svim vremenskim i prostornim horizontalama i vertikalama krećući se iz sadašnjosti u prošlost i budućnost. Istovremeno, faktička preciznost je podložna dramaturškim potrebama djela. Sinteza promišljanja o životu smještena unutar 78 stranica stripa i ilustracija.

Ovo je drugi strip-album Tihomira Matijevića, koji se odlično nastavlja na njegov prvi strip-album Cvijeće na šanku za koji je autor dobio nagradu u kategoriji najboljeg strip-albuma na Međunarodnom festivalu stripa i animiranog filma Supertoon.

O strip-albumu Ljubav&Cigarete, dr. sc. Igor Gajin s Akademije za umjetnost i kulturu navodi slijedeće: 

Matijevićevo se pripovijedanje otkriva kao izvanredna demonstracija tzv. iskušenja sažetosti, predstavljajući nam u tom smislu ovoga autora kao iznimno talentiranog pisca u žanru kratke priče. Začudnost, paradoks, anegdotalnost i ironija (života) najčešće su poante ovoga vrsnoga storytellinga, ali nerijetko se Matijevićeve priče svode i na poetizaciju urbane svakodnevice, ljepote malih stvari i običnoga života, flaniranja tijelom grada i njegovim ikoničkim toposima, dok se u najambicioznijim pripovjednim zahvatima ne libi subverzivno demistificirati diskurzivni rad ideoloških aparata kao što su povijest, konzumerizam, politika ili pak repertoar popularnih suvremenih mitova. Na vizualnom planu Matijević se profilira kao crtač naglašeno autorskog stripa, ne robujući spektaklu komercijalnog stripa, ali niti hiperestetiziranoj ilustrativnosti visoko artističkog stripa, nego se opredjeljuje za nepatvorenost undeground stripa, iskazujući inovativne iskorake prema rudimentarnoj (anti)estetici takvoga tipa stripa kako bi dodatno označio svoju autorsku individualnost i off poziciju junaka/pripovjedača. Generalnim karakteristikama takvoga vizualnoga identiteta, nerijetko u doticajima s grotesknim ili nadrealnim, Matijević komponira dojmljivu, vizualno snažnu, ali i istodobno nježnu, pa katkad i tjeskobnu egzistencijalističku impresiju kao sublimnu refleksiju psihološkoga stanja suvremenog urbanog protagonista koji se hrva s tipičnim izazovima, kompleksima, pa i filozofskim pitanjima svakodnevnoga života.

Uz navedeno predstavljamo i nekoliko odabranih strip-tabli iz petog strip-albuma kojeg je izdala udruga Hrvatski autorski strip...







O autoru

Rođen 1975. godine u Našicama. Godine 2000. diplomirao na Kiparskom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Stanka Jančića. 1998. godine boravi na Indiana University of Pennsylvania u klasi prof. Jima Nestora (projekt razmjene studenata ALU i IUP). 2013. godine doktorirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu pod mentorstvom prof. Stjepana Gračana i prof. Leonide Kovač. Izlaže od 1998. godine na skupnim i samostalnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Do sada je objavio jednu knjigu Torta i bronca / traktat o ulozi skulpture u javnom prostoru, u izdanju MLU Osijek, 2013. Dobitnik je nagrade Ex aequo na 22. slavonskom biennalu, jedne od tri jednakovrijedne nagrade na XI. trijenalu hrvatskog kiparstva i posebnog priznanja AICA-e (Međunarodno društvo likovnih kritičara). Zaposlen kao izv. prof. na Umjetničkoj akademiji u Osijeku (Kolegij kiparstvo) od 2005. godine. Član je HDLU-a Osijek od 2000. godine. Živi i radi u Osijeku. 



 

Nema komentara:

Objavi komentar